OPGELET! De aangekondigde staking van de NMBS zal het treinverkeer van 5 december (22u) tot 7 december (22u) ernstig verstoren. We vragen u om hiermee rekening te houden als u de komende dagen een van onze voorstellingen bijwoont en om uw traject van en naar de Munt goed voor te bereiden. De Munt kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventueel ongemak en het is bijgevolg ook niet mogelijk om uw tickets te ruilen of terug te betalen.

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Voorstellingenreeks 'Carmen' geannuleerd

Leestijd
3 min.

The show must go on luidt het spreekwoord, maar soms zijn er zo veel obstakels dat stoppen de enige optie is. Met spijt in het hart hebben we moeten besluiten om de volledige voorstellingenreeks van Carmen te annuleren.

Sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 hebben we de gezondheid van het Munt-personeel en onze artiesten uiteraard steeds voorop gezet. Ook nu willen we de impact van de omikron-golf op onze organisatie zo klein mogelijk houden. De virulentie van deze variant heeft ons personeel niet gespaard. Er vielen zoals in vele andere ondernemingen heel wat personeelsleden en gastartiesten uit door ziekte of quarantaine. Die personeelsuitval zou de opvoeringen van Carmen sterk blijven bemoeilijken.

Daar waar we aanvankelijk nog de hoop koesterden om een deel van de voorstellingenreeks van Carmen voor meer dan 200 toeschouwers te kunnen opvoeren, is het inmiddels duidelijk dat dat niet het geval zal zijn. Het volgende Overlegcomité is naar een latere datum is verschoven en het was nu net daar dat het stappenplan, waarover met de sector en de overheid werd onderhandeld, besproken zou worden. Door de combinatie van dat uitstel én de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen én de verwachtingen voor de komende weken, is alle hoop op een verhoging van het aantal toegelaten bezoekers in theaters volledig verdwenen. De twaalf geplande voorstellingen van Carmen voor slechts 200 personen laten doorgaan zou voor ons een financiële aderlating van 900.000 euro betekenen. Voeg daar nog aan toe dat we slechts 2.400 in plaats van de voorziene 13.800 tickets zouden kunnen verkopen en dan is het duidelijk dat we in dit scenario onmogelijk de verwachtingen van het publiek kunnen inlossen.

Al die argumenten nemen uiteraard niet weg dat het besluit om de volledige voorstellingenreeks te annuleren een heel moeilijke beslissing was. Carmen is immers een van de meest mythische titels uit het repertoire, en we zouden het bovendien brengen in een iconische productie met een absolute top-cast. Dat alles vertaalde zich in overdonderend veel belangstelling bij ons publiek. We beseffen dat we zowel onze abonnees als de vele bezoekers voor deze specifieke titel hiermee enorm teleurstellen, maar we doen er alles aan om de voorstellingenreeks van onze coproducent in Luxemburg mee mogelijk te maken. Een herkansing voor een nieuwe voorstellingenreeks van Carmen in de Munt, waarvan de première op het Festival van Aix-en-Provence plaatsvond in 2017, wordt momenteel onderzocht.

We rekenen erop dat we er volledig terug zullen staan voor de volgende nieuwe productie, Puccini’s Il trittico in maart en april aanstaande.

Deel deze pagina