De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

De coups de coeur van Peter de Caluwe

Olav Grondelaers
Leestijd
6 min.

Peter de Caluwe is al sinds 2007 Algemeen en artistiek directeur van de Munt. Voor het Klara-programma 'Music Matters' selecteerde hij vier opnames die voor hem belangrijk zijn geweest, en waarmee hij de wisselwerking tussen hemzelf, het repertoire en de uitvoerders nader toelicht.

1) De ouverture tot Svanda dudak

De opera Svanda dudak van Jaromír Weinberger sprak Peter de Caluwe om verschillende redenen enorm aan. De uitvoering van dit werk dat hij in 2003 zag, was de eerste opera-enscenering van Damiano Michieletto die nu een van de grote operaregisseurs is. Svanda dudak was voor Peter de Caluwe een ware coup de coeur. Wat hem vooral aangreep was het lyrisme dat de partituur vertoont en de quasi hollywoodiaanse muziek. Dit bekendste werk van de Tsjechische componist Weinberger geeft blijk van heel wat invloeden, waardoor het volgens Peter niet echt ergens helemaal in thuishoort. Svanda dudak krijgt hierdoor een heel eigen identiteit die Peter de Caluwe ten zeerste apprecieert.

Jaromír Weinberger - Svanda dudak (Opera in twee bedrijven): Ouverture
National Philharmonic Orchestra of Belarus o.l.v. Julian Reynolds

2) Sjostakovitsj' Jazz Suite nr.2

Peter de Caluwe heeft in zijn leven al met veel grote dirigenten mogen samenwerken in de Munt, waaronder de Italiaanse dirigent Riccardo Chailly. In 2008 nam deze befaamde orkestleider met de muzikanten van het Koninklijk Concertgebouworkest van Nederland een jazz album op met werken van Dmitri Sjostakovitsj. Peter de Caluwe koos de tweede wals uit de tweede Jazz Suite, uiteraard gedirigeerd door Riccardo Chailly, als tweede sleutelplaat van zijn leven.

Dmitri Sjostakovitsj - Jazz Suite nr.2 /Suite for Promenade Orchestra: Waltz II (Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam o.l.v. Riccardo Chailly)

3) "Ruhe sanft, mein holdes Leben" (Zaïde, KV 344)

Als derde kiest Peter de Caluwe een aria uit een onafgewerkt Singspiel van Mozart. "Ruhe sanft, mein holdes Leben" leerde Peter kennen dankzij de film Amadeus. Hij vindt het één van de mooiste composities van Mozart: een aria met veel diepgang, waarvan je voelt dat het met liefde geschreven werd.

Wolfgang Amadeus Mozart - Zaïde, KV 344: "Ruhe sanft, mein holdes Leben"
Sandrine Piau (sopraan) Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried Von Der Goltz

4) Enigma variaties, op. 36: 'Nimrod'

"Er gebeurt iets met je als je naar deze muziek luistert", zegt Peter de Caluwe over zijn vierde en laatste sleutelplaat. Hij ontdekte 'Nimrod' uit de Enigma-variaties van Edward Elgar tijdens een live-uitvoering jaren geleden, en het werk, waarin de strijkers machtig aanzwellen en groeien, kan hem nog altijd mateloos boeien. Peter de Caluwe kiest voor een uitvoering van het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Leonard Bernstein.

Edward Elgar - Enigma variaties, op. 36: Nimrod
BBC Symphony Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein