De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© P.Stubbe / Midjourney

Programma van de concertini 2024-25

Het kamermuziekseizoen van de Munt geeft de musici van ons Symfonieorkest – een van de artistieke pijlers van ons huis – de kans om hun repertoire te verrijken. In een ongedwongen sfeer en in kleine instrumentale formaties brengen ze bekend repertoire, alsook enkele mooie muzikale verrassingen.

Zoals altijd biedt ons programma voor elk wat wils. Er komt dus een breed scala aan muziektijdperken aan bod – van de barok tot nu – in gevarieerde bezettingen uit alle instrumentengroepen.

Naar goede gewoonte leggen we verbanden met onze opera- en symfonische programmering. Zo zetten we, met een link naar onze Ring, de vorig seizoen begonnen samenwerking met musicoloog Stijn Paredis van de KU Leuven voort. Dit seizoen zijn er vijf concertini gewijd aan de esthetiek van het fin de siècle en aan de artistieke kringen van Les XX en La Libre Esthétique, die destijds nauwe banden hadden met de Munt. César Franck, Claude Debussy, Vincent d’Indy, Emmanuel Chabrier, François Rasse en Joaquín Turina worden in de schijnwerpers gezet.

Vocale werken zullen evenmin ontbreken. Zo ontvangen we de artiesten van het Muntkoor (onder leiding van Emmanuel Trenque) voor twee originele programma’s: een met de vrouwelijke koorleden, een met een gemengde bezetting. De jonge zangers van de MM Academy zullen ons meermaals komen verrassen, onder meer tijdens de traditionele Wild Card-concerten en voor het optreden waarbij de MM Solisten en MM Laureaten worden voorgesteld. Bariton Werner Van Mechelen en pianist Florestan Bataillie brengen een recital waarin de Cinq mélodies de Venise van Gabriel Fauré de dialoog aangaan met Lieder van Hugo Wolf, Franz Schubert, Gustav Mahler en met songs van Ralph Vaughan Williams. Pianiste Inge Spinette van haar kant neemt afscheid van de Munt na een jarenlange carrière als repetitor en brengt voor die gelegenheid bevriende zangers samen voor wat een bijzonder feestelijk concert belooft te worden.

We staan ook stil bij de geboortejaren van Gabriel Fauré, Francis Poulenc en Pierre Boulez door een aantal van onze concerten aan hen op te dragen. In het verlengde van ons operatweeluik rond Claudio Monteverdi verwelkomen we de musici van het ensemble Cappella Mediterranea en duiken we met hen in het barokke kamermuziekrepertoire. Tot slot schenken we ook aandacht aan de hedendaagse muziek. Componisten Kris Defoort, Mikael Karlsson en Harold Noben staan dit seizoen elk met een opera op onze affiche, maar ze komen ook aan bod tijdens programma’s met onze kamermuziekensembles.

Net als vorig seizoen zijn de kalender en het programma op de website van de Munt te raadplegen vanaf begin juni en wordt de folder in september verspreid. De formule blijft ongewijzigd: van begin oktober tot half juni openen we elke vrijdagmiddag de deuren van de Grote Foyer voor een hartverwarmend muzikaal moment dat voor iedereen toegankelijk is!