De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Veelgestelde vragen

HOE GERAAK IK IN DE MUNT?

Ons theater ligt in het historische hart van Brussel en is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. We liggen op wandelafstand van het Centraal Station en vlakbij de belangrijke knooppunten van de metro-, tram- en buslijnen. Drie parkings bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid. Meer info

WAT ALS IK TE LAAT KOM?

Kom goed op tijd. Een halfuur voor het op uw ticket vermelde aanvangsuur is geen overbodige luxe, want niets zo slecht voor de beleving van een voorstelling als u vol stress en onder tijdsdruk uw zitje hebt moeten opzoeken. Komt u toch te laat, dan kunt u de voorstelling volgen op een scherm – tot een eventuele eerstvolgende pauze. Ook als u tijdens de voorstelling het theater verlaat, mag u pas na de volgende pauze weer plaatsnemen. 

Vanaf welke leeftijd Kan ik de voorstellingen in de Munt bijwonen?

Doorgaans zijn onze voorstellingen toegankelijk voor iedereen ouder dan 5 jaar. Voor -15-jarigen hanteren we zelfs speciale kortingstarieven (reservering rechtstreeks via MM Tickets). Omdat echter niet elke productie geschikt is voor jonge kinderen, raden wij u aan om steeds de inhoud en de duur van de voorstelling te controleren vooraleer uw plaatsen te reserveren. Ons programma Opera & Family biedt voorstellingen en activiteiten aan die speciaal zijn ontworpen om de wereld van de opera toegankelijk te maken voor kinderen.

Wenst u meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze collega's via info@demunt.be of tickets@demunt.be.

WAAR KAN IK MET MIJN JAS TERECHT?

Conform de aanbevelingen van de federale overheid wordt de temperatuur in de Grote Zaal beperkt tot 19 graden. De vestiaire is daarom niet langer verplicht. Grote voorwerpen zoals paraplu's, tassen en koffers worden evenwel nog steeds niet toegelaten in de zaal. 

Is de Munt toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

De Grote Zaal van de Muntschouwburg, een “salle à l’italienne”, biedt niet alleen een uitstekende akoestiek, maar ook een luisterrijk kader voor onze voorstellingen. Historisch en beschermd erfgoed heeft echter ook een keerzijde. Eeuwen geleden dachten de architecten helaas nog niet aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, en hun ontwerpen laten weinig ruimte voor aanpassing. Toch proberen we ervoor te zorgen dat ook rolstoelgebruikers vandaag optimaal van onze voorstellingen kunnen genieten. Alle info.

ZAL IK HET begrijpen?

Onze opera’s worden gezongen in de originele taal, maar we voorzien altijd een boventiteling. Daarbij wordt een vertaling van de gezongen tekst boven de scène geprojecteerd, zowel in het Frans als in het Nederlands. Door de boventiteling zal u elke zin verstaan en kunt u het verhaal moeiteloos volgen. 

MOET IK ME VOORBEREIDEN?

Dat laten we volledig aan u over. Voor sommigen kan het lezen van het verhaal op voorhand een spoiler zijn voor verrassende plotwendingen. Anderen helpt het om nog meer van de voorstelling te genieten. Nog anderen beluisteren de opera of lezen het libretto graag eens vooraf.

HOE KAN IK ME VOORBEREIDEN?

Dat kan op verschillende manieren. Voorafgaand aan elke voorstelling kunt u een uitgebreide inleiding bijwonen in het Nederlands of het Frans. Op onze website en in het digitale magazine vindt u telkens een korte inhoud, video's en artikels met de artiesten. Wilt u echt alles over de voorstelling weten? Onze programmaboeken, te koop voor de voorstelling, bieden u telkens een diepgaande analyse van het werk, de context waarin het ontstond en de specifieke insteek van de productie.

WAT MOET IK aantrekken?

Er is geen dress code, dus draag vooral de kleren die u graag draagt. Natuurlijk kunt u de avond net dat ietsje feestelijker maken door die ene bijzondere outfit uit de kast te halen. Maar dat is zeker geen verplichting: gaat u voor een sweater, jeans en sneakercombinatie, dan is dat evengoed prima.

HOE LANG DUURT EEN OPERA?

Er zijn heel korte opera’s en er zijn heel lange opera’s. Gemiddeld duurt een opera ongeveer 2,5 uur inclusief 25 minuten pauze. Dat is niet veel langer dan de typische Hollywood-blockbuster.

HOEVEEL KOST HET?

Voor de operavoorstellingen hanteert de Munt een systeem van variabele ticketprijzen. Afhankelijk van de vraag naar tickets stijgt de prijs. De basisprijs van onze tickets gaat van € 12 (een cinematicket) tot € 162 (wat niet zo veel verschilt met de beste tickets voor grote rockconcerten). We bieden ook grote kortingen aan voor bepaalde publieksgroepen. 

Een operavoorstelling is het resultaat van een maandenlange voorbereiding door gespecialiseerde zangers, orkestmuzikanten en koorleden, die bovendien altijd live en zonder versterking spelen. En alles wat u op scène ziet – decors, kostuums en rekwisieten – wordt nog in onze eigen Ateliers gemaakt.

WANNEER KAN IK TICKETS KOPEN?

Tickets voor operavoorstellingen kunt u kopen vanaf zes tot acht weken vóór de eerste voorstelling. Het loont de moeite om deze data in uw agenda te noteren, want onze tickets gaan snel de deur uit. De precieze startdata van de ticketverkoop vindt u hier.

KAN IK IETS ETEN EN DRINKEN?
  • Voor de voorstelling kunt u voor een drankje of versnaperingen terecht in de MM Bar (rechts in de Inkomhal) of in de hal voor de Grote Foyer
  • Tijdens de pauzes voorzien we zo’n 10 verschillende bars overal in het Theater, waaronder twee champagnebars in de Bonbonnière en de Grote Foyer
  • Het aanbod bevat onder meer vegetarische opties en is grotendeels lokaal
MAG IK FOTO’S EN FILMPJES MAKEN?

In tegenstelling tot andere concerten waar iedereen een smartphone voor zich uit kan houden, is het tijdens onze voorstellingen verboden om foto’s of filmpjes te maken. Tijdens de voorstellingen dient u uw mobiele toestellen uit te schakelen. Wilt u graag een souvenir van uw operabezoek delen op de sociale media, dan kunt u voor of na de voorstelling uiteraard gerust een foto nemen.

EN… WANNEER MAG IK APPLAUDISSEREN?

Bij algemene regel wordt er geapplaudisseerd op het einde van elk bedrijf, maar het gebeurt dat er ook enthousiast wordt gereageerd na een bijzonder mooi vertolkte aria.

Tot slot, vergeet niet dat u met al uw vragen terecht kunt bij ons zaalpersoneel. Zij willen maar één ding: u een aangename avond bezorgen!