De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Philippe Boesmans

1936-2022

Leestijd
5 min.
“La musique est toujours un voyage”

— Philippe Boesmans

De Belgische componist Philippe Boesmans (°Tongeren, 17 mei 1936) is zondagavond 10 april in Brussel overleden na een korte ziekte. De Munt is diep getroffen door het heengaan van zijn dierbare huisartiest en biedt zijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van Philippe aan.

“We willen ons Philippe herinneren om zijn humanisme, zijn humor en zijn generositeit,” zegt directeur Peter de Caluwe. “Hij was een graag geziene gast in ons Theater en een essentiële steunpilaar voor ons huis. Zijn artistieke inbreng voor de Munt en voor de hedendaagse opera is van onschatbare waarde. Hij fungeerde als klankbord voor drie opeenvolgende Muntdirecteurs, was nooit te benauwd om constructieve commentaar te geven op de programmering, en deed er meermaals originele suggesties voor. Zijn mening telde, en zal zeer gemist worden.”

Als huiscomponist onder achtereenvolgend Gerard Mortier, Bernard Foccroulle en Peter de Caluwe ontving hij tal van creatieopdrachten van de Munt. Deze nauwe samenwerking begon met La Passion de Gilles, zijn eerste operatitel die in premiere ging in 1983. Daarna volgden Reigen (1993) naar het toneelstuk van Arthur Schnitzler, Wintermärchen (1999) naar Shakespeare en Julie (2004) naar het stuk Fröken Julie van August Strindberg. Al deze titels werden geregisseerd door Luc Bondy, die ook telkens de libretti voor zijn rekening nam. Later creëerden we, in coproductie met toonaangevende huizen in Parijs of Aix-en-Provence Yvonne, princesse de Bourgogne (2009), Au Monde (2014) en meest recent Pinocchio (2017), beide laatste titels in samenwerking met Joël Pommerat. Samen met regisseur-librettist Richard Brunel legde Philippe de afgelopen maanden de laatste hand aan On purge bébé, een komedie naar de gelijknamige vaudeville van Feydeau. Dat werk gaat in december van dit jaar in première.

Naast zijn scenisch oeuvre, was Philippe ook erg actief als componist van kamermuziek en symfonisch werk. Zijn liedcyclus Trakl-Lieder werd in februari nog uitgevoerd door het Muntorkest. Dat gebeurde onder leiding van zijn goede vriend en dirigent Sylvain Cambreling, die tal van zijn stukken creëerde.

Philippe was een monument voor de Belgische en de Europese muziek. Zijn werken werden overal ter wereld uitgevoerd. Nieuwe producties van zijn opera’s komen nog regelmatig op de planken, recent nog in Stuttgart en Parijs (Reigen) of Nancy (Julie). Hij was een referentie voor vele componisten, waaronder Benoît Mernier en Kris Defoort, die hij als mentor begeleidde bij hun opdrachtwerken voor de Munt.

We wensen iedereen die Philippe van dichtbij of veraf gekend heeft nogmaals veel sterkte. De Munt wil hem op dit moment graag in alle sereniteit eren met muziek.