De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Muziekdirecteur Alain Altinoglu blijft in de munt tot 2025

© Simon Van Boxtel

Alain Altinoglu is herbenoemd als muziekdirecteur van de Munt tot 2025. Hij zal dit engagement combineren met zijn nieuwe functie als chef-dirigent bij het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt vanaf het seizoen 2021-2022.

Peter de Caluwe en het team van de Munt zijn enthousiast om de samenwerking met de Franse dirigent verder te zetten. 

"De samenwerking met Alain vormt een essentieel onderdeel van mijn derde mandaat in de Munt”, vertelt de intendant in een officieel statement. “Zijn intentie om aan te blijven was voor mij zelfs één van de hoofdredenen om het werk in Brussel voort te zetten. Met Alain realiseren we het gros van onze operaproducties en hij neemt tevens het merendeel van de symfonische concerten voor zijn rekening. Dat garandeert zowel artistieke topkwaliteit en biedt ons eveneens de mogelijkheid om ontwikkeling en verjonging van het orkest en het koor verder te zetten in de best mogelijke menselijke en organisatorische omstandigheden."

Sinds zijn aanstelling in januari 2016 bracht Alain Altinoglu aan het hoofd van 'zijn' orkest gevierde interpretaties van De gouden haan en Het sprookje van tsaar Saltan (Rimski-Korsakov), van Aida (Verdi), Dialogues des Carmélites (Poulenc), Hertog Blauwbaards burcht & De wonderbaarlijke Mandarijn (Bartók), Don Pasquale (Donizetti), Lohengrin en Tristan und Isolde (Wagner), alsook de wereldcreatie van Macbeth Underworld (Dusapin). In onze concerten gidste hij de Muntmusici doorheen een breed symfonisch repertoire: van Beethoven tot hedendaagse muziek, over Brahms, Berlioz, Fauré, Janáček, Bartók, Ravel en Stravinsky, met dit seizoen een focus op Strauss en Tsjajkovski.

De Franse dirigent kijkt er evenzeer naar uit om voort te bouwen aan zijn avontuur met de musici van de Munt: “Ik ben blij dat ik mijn samenwerking met de Muntschouwburg tot 2025 kan voortzetten. Het is een groot voorrecht om deel uit te maken van dit prestigieuze huis met zijn indrukwekkende geschiedenis. Het is tevens een plezier voor mij om een zo talentvol, zo geëngageerd orkest en koor te mogen dirigeren. Na al onze successen in het verleden kijk ik nu vol spanning uit naar onze toekomstige avonturen. Ik ben benieuwd waar ons gezamenlijke muzikale parcours ons nog heen zal loodsen.”

Dezezomer dirigeerde Alain Altinoglu twee prestigieuze openluchtconcerten. Op 14 juli, naar aanleiding van de Franse nationale feestdag, dirigeerde hij het Orchestre National de France op de Champ de Mars in Parijs. In augustus dirigeerde hij het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt aan de oevers van de Main, een concert in het kader van Europa Open Air waaraan ook het Koor van de Munt meewerkte. Datzelfde orkest heeft Alain Altinoglu nu gevraagd als zijn nieuwe chef-dirigent, met ingang van het seizoen 2021-22.

Voor de volledige bio van onze Muziekdirecteur: klik hier.