De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

International Classical Music Award voor ‘Penthesilea’

De Franse componist Pascal Dusapin won zopas de International Classical Music Award voor de cd-opname (verschenen bij label Cypres) van zijn opera Penthesilea, en wel in de categorie beste hedendaagse album van 2020.

De cd werd opgenomen tijdens de wereldpremière van Penthesilea in de Munt en uitgebracht in september 2019. Geheel in de gekende stijl van Pascal Dusapin werd het album geroemd voor zijn krachtige, moderne sound. En dat tot grote vreugde van Pascal Dusapin zelf: “Ik ben heel erg vereerd met deze onderscheiding. Penthesilea mag dan wel een erg dramatisch verhaal zijn, de opera heeft me alleen nog maar positieve zaken – zoals deze prachtige prijs – opgeleverd. Het was natuurlijk ook een eer om deze productie in de mij zo dierbare Muntschouwburg te mogen opvoeren en ik had het geluk dat Cypres, een label met een bijzondere toewijding voor de hedendaagse muziek, dit album wou uitbrengen. Ik bewonder tevens het engagement en het talent van alle artiesten die deel uitmaakten van dit lyrische avontuur: Natascha Petrinsky, Georg Nigl, Marisol Montalvo, Werner van Mechelen, Eve-Maud Hubeaux, Thierry Coduys, het koor en het symfonisch orkest van de Munt, onder leiding van Franck Ollu. Ik zou graag besluiten door de leden van de jury uit de grond van mijn hart te bedanken voor deze prestigieuze prijs. In deze donkere tijden, die sterk getekend zijn door de angst en de onzekerheid die we allemaal ervaren, doet het des te meer deugd om een dergelijk hoopvol teken te mogen ontvangen.”
 
Peter de Caluwe, algemeen en artistiek directeur van de Munt, nam – bij afwezigheid van Pascal Dusapin – de prijs in ontvangst uit handen van Pierre-Jean Tribot (jurylid en hoofdredacteur van muziekwebsite Crescendo Magazine), in aanwezigheid van Cédric Hustinx, directeur van het label Cypres.