De hernieuwing van de vaste abonnementen voor het nieuwe seizoen 2024-25 begint nu zaterdag om 13 uur. Abonnees van het huidige seizoen ontvangen dan een mailtje met alle praktische informatie.

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© Alberto Polo Iañez
Concert

Beethoven 5 & 6
Alain Altinoglu

Inleiding

“Het is gigantisch, het is absoluut gekkenwerk! Je zou bijna vrezen dat het huis instort!” Zo reageert Goethe in 1830 nadat Mendelssohn hem Beethovens Vijfde symfonie heeft voorgespeeld. Onze Beethovencyclus zou onvolledig zijn zonder de Vijfde en de Zesde symfonie, die tot de bekendste en meest iconische van de componist en zelfs van het hele symfonische repertoire worden gerekend. Beide werken zijn in dezelfde periode gecomponeerd en gingen dezelfde avond in première – een logische keuze om ze dus ook in dit programma samen te vertolken. De Zesde, de zogenoemde “Pastorale”, schildert niet zozeer een concreet tafereel dan wel een innerlijk gevoelslandschap. De Vijfde daarentegen behoeft geen introductie dankzij het krachtige openingsthema, dat klinkt alsof het noodlot op de deur klopt en waaraan het werk zijn monumentale cohesie en spanning ontleent. Die spanningsboog houdt de toehoorders al sinds het begin in zijn ban: zo vertelt Berlioz dat bij de Parijse uitvoering van het werk “door de hele zaal een stuiptrekking voelbaar was”!

PROGRAMMa
  • Ludwig van Beethoven
    Symphonie Nr.5 c-moll, op.67 (1807-1808)
    Symphonie Nr.6 F-Dur “Pastorale”, op.68 (1808)
  • Wim Henderickx
    Concertino voor harp ‘… after a soft Silence, an enormous Thunder …’
Data & tickets

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten

Tarieven

Cat 1 - € 46 / Cat 2 - € 38
Cat 3 - € 24 / Cat 4 - € 10

Inleiding

Inleiding 30' voor aanvang van de voorstelling

Wereldcreatie van Concertino voor harp ‘… after a soft Silence, an enormous Thunder …’ door Wim Henderickx. Opdrachtwerk van de Munt.

Eén gratis ticket voor een jongere onder de 15 jaar per gekocht ticket.

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU

HarpAGNÈS CLÉMENT

Symfonieorkest van de Munt

ProductieDE MUNT / LA MONNAIE
CopresentatieBOZAR MUSIC

Met de steun van TAX SHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID, IN SAMENWERKING MET PROSPERO MM PRODUCTIONS NV EN TAXSHELTER.BE POWERED BY ING