De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

On purge bébé !

Synopsis

Marie Mergeay
Leestijd
3 min.

Een opera over onbreekbare kamerpotten en breekbare familierelaties, over Schotse eilanden en scheve schaatsen, over grootse ambities die eindigen in het kleinste kamertje... Lees hier de korte inhoud van On purge bébé !.

Bastien Follavoine, fabrikant van porselein, is in zijn werkkamer druk in de weer. Om te kunnen antwoorden op een vraag van zijn zevenjarige zoon Toto – koosnaam Bébé of ‘ons Kleintje’ – zoekt hij in het woordenboek op waar de eilandengroep de Hebriden ligt. Omdat hij het woord niet vindt, roept hij geërgerd zijn vrouw Julie erbij. Het bevalt haar allerminst dat hij haar stoort voor dit probleem, terwijl zij net op hém rekent om haar te helpen Toto een purgeermiddel toe te dienen. Het kind lijdt namelijk aan ernstige constipatie. Follavoine heeft wel wat anders aan zijn hoofd; hij staat op het punt om Aristide Chouilloux te ontvangen, een functionaris die hem kan helpen een grote bestelling voor porseleinen nachtpotten binnen te halen. Follavoine meent immers onbreekbare potten te hebben ontwikkeld en hoopt de exclusieve leverancier voor het Franse leger te worden. Julie verwijt haar man dat hij meer aandacht heeft voor Chouilloux dan voor zijn eigen zoon. Tijdens hun woordenwisseling laat ze zich ontvallen dat Chouilloux door zijn vrouw bedrogen wordt met een zekere Truchet.

Chouilloux komt toe om met Follavoine de verkoop van de porseleinen nachtpotten te bespreken. Wanneer ze de potten testen op hun onbreekbaarheid, vallen die kapot in duizend stukken, tot verbijstering van beide heren. Als Julie haar echtgenoot opnieuw komt vragen om haar te helpen met het purgeren, toont Chouilloux een zekere interesse voor de toestand van het kind. Hij beschrijft daarop in geuren en kleuren zijn eigen medische kwaal: geen constipatie, maar integendeel een lopende darmontsteking. Julie dringt nogmaals aan bij haar man om haar te komen helpen bij het purgeren, maar Follavoine weigert, waarop zij furieus de kamer verlaat.

Julie komt terug, nu met Toto in haar kielzog. Ze wil dat haar man zijn autoriteit laat gelden om het kind te doen gehoorzamen. Toto blijft weigeren het middel te drinken, ondanks de aanmoedigingen van Chouilloux, de hardhandige irritatie van zijn vader en de beloningen die zijn moeder hem voorhoudt. Julie zet zelfs Chouilloux onder druk om het goede voorbeeld te geven en enkele slokjes purgeermiddel te drinken. Er ontstaat een fikse ruzie tussen de Follavoines waarbij Julie, in het bijzijn van Chouilloux, terloops vermeldt dat deze laatste wordt bedrogen door zijn vrouw. Uit consternatie drinkt Chouilloux het purgeermiddel half op, met een onmiddellijk effect op zijn darmen: exit Chouilloux, naar het kleinste kamertje.

Nu komt ook mevrouw Chouilloux aan, samen met Truchet, die ze voorstelt als haar neef. Even houdt iedereen nog de schone schijn op, maar als Chouilloux terugkomt van het toilet, ontstaat ook onder hen een hevige ruzie: Chouilloux beschuldigt zijn vrouw van overspel en zijn vriend Truchet van verraad. Truchet denkt dat Follavoine dit alles aan Chouilloux heeft verteld en verkoopt hem een mep in het gezicht. In alle opschudding drinkt Follavoine de rest van het purgeermiddel op. Exit Follavoine, naar het kleinste kamertje.

Wanneer hij alleen is met zijn moeder, toont Toto haar triomfantelijk het lege glas. Zij is in de wolken omdat ze denkt dat hij eindelijk het purgeermiddel heeft ingenomen, maar haar man deelt haar enthousiasme niet. Het kan hem allemaal niets meer schelen en hij verlaat kwaad het huis. En Bébé? Die wil nog steeds weten waar die bewuste eilandengroep ligt.