De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Een standbeeld voor Simon Gronowski in Brussel

© RTBF

Het levensverhaal van Simon Gronowksi, dat verteld wordt in onze opera Push, wordt met een standbeeld gehuldigd in Ganshoren. 

Op vrijdag 26 oktober werd in aanwezigheid van Herman van Rompuy, en cultuurhistoricus David Van Reybrouck hnet kunstwerk ‘Embrace’ ingehuldigd. De stalen sculptuur van Koenraad Tinel vloeit voort uit een opmerkelijke vriendschap tussen de kunstenaar en advocaat Simon Gronowski, die beiden een beladen oorlogsverleden met zich meedragen.

Zijn moeder duwde de 11-jarige Simon Gronowski uit een van de treinen die vanuit de Dossinkazerne richting Auschwitz-Birkenau reed. Zijn moeder en zus stierven in de concentratiekampen. Koenraad Tinel groeide op met een vader die Hitler bewonderde en twee broers die collaboreerden. Beiden ontmoetten elkaar in 2012. Hun onwaarschijnlijke vriendschap resulteerde in het boek Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer.

Howard Moody componeerde zijn opera Push op het verhaal van Simon Gronowksi. Deze voorstelling is in maart te zien in de Munt.

De voorstellingen zijn uitverkocht, maar laat u bij MM Tickets (02 219 12 11 / tickets@demunt.be) op de wachtlijst zetten.