De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Prestigieuze Russische operaprijs voor ‘Het sprookje van Tsaar Saltan’

© Forster

Onze nieuwe productie van Rimski-Korsakovs toveropera Het sprookje van Tsaar Saltan heeft de Casta Diva-award gewonnen in de categorie ‘beste Europese opera-evenement’.

De Casta Diva-awards lauweren de beste opera’s uit theaters in Rusland en reiken daarnaast een prijs uit aan een productie met een Russische artistieke ploeg in het buitenland. Die prijs voor beste Europese opera-evenement mocht Het sprookje van Tsaar Saltan in ontvangst nemen.

Voor de herwaardering van Rimski-Korsakovs opera, naar een volksverhaal van dichter des vaderlands Aleksandr Poesjkin, deden we bijna uitsluitend beroep op een team dat met het sprookje opgegroeid is: de regie was van Dmitri Tcherniakov, de kleurrijke kostuums van Elena Zaytseva en de indrukwekkende videoprojecties van Gleb Filshtinsky. Zij duidden het verhaal van Prins Gvidon als een hedendaags familiedrama, waarbij een moeder meegaat in de fantasiewereld van haar autistische zoon om zo de traumatische afwezigheid van zijn vader bespreekbaar te maken. Ook op scène werd het drama gedragen door zangers in de moedertaal, met onder meer Svetlana Aksenova als Tsarina Militrisa en Bogdan Volkov als Tsarevich Gvidon. Die laatste mocht op de uitreiking nog een tweede keer juichen voor zijn rol als Tom Rakewell in Stravinsky’s The Rake’s Progress, volgens de jury de beste coproductie van het jaar.

“Het is opmerkelijk dat Rusissche opera (met Russische artiesten en een Russische regisseur) een Europees evenement van eerste rang werd met de onverwachte succesopening van Het sprookje van Tsaar Saltan in Brussel.”

Het sprookje van Tsaar Saltan is nog tot 19 april gratis te herbekijken op onze website, tijdens het Virtuele Seizoen van de Munt. Binnen enkele weken weten we ook of deze productie zijn nominatie als ‘Best new production’ weet te verzilveren op de International Opera Awards.