De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Thomas Hampson en Anne Sofie von Otter voeren cast 'Fanny och Alexander' aan

Op de blog House of Creations, gewijd aan de aanstaande wereldpremières van de Munt, onthulde Directeur Peter de Caluwe vandaag de cast van Fanny och Alexander. De operabewerking van Ingmar Bergmans magnum opus zal in december 2024 te zien zijn in de Munt.

Operazangers casten doe je jaren van tevoren. Hoe dat voor Fanny och Alexander precies in zijn werk ging, onthulde Algemeen en artistiek directeur Peter de Caluwe vandaag op House of Creations.

"Zoals het een werk van de grootste Zweeds cineast ooit betaamt, ging ik allereerst ten rade in de Scandinavische zangerswereld en kwam daarbij uit bij Anne Sofie von Otter, zelf ook Zweedse en bekend met het werk van Ingmar Bergman. Ze leek me perfect om de centrale figuur van Helena Ekdahl te portretteren: de levenslustige grootmoeder die haar gezin bij elkaar houdt. Deze fascinerende ‘mère de famille’ heeft een minnaar: de joodse Isak. Ik vroeg Anne Sofie daarom wie ze als haar meest favoriete operapartner beschoudde… Ze hoefde niet lang na te denken en koos voor Thomas Hampson. Toen we hen beiden voor een videocall konden strikken en ik de chemie tussen hen opmerkte kreeg ik een inval. De rol van Isak leek me veel te episodisch en te klein voor een gereputeerd artiest als Hampson. Ik stelde het artistieke team daarom voor om de twee zangers eerder te overwegen voor de hoofdrollen van de Bisschop en zijn sadistische huishoudster Justine. Beiden waren meteen enthousiast.

Dat betekende wel dat we op zoek moesten naar een nieuwe oma! Bettina Giese, directeur planning en productie, suggereerde de naam van Doris Soffel. Ik was meteen overtuigd, en in de videovergadering met Doris, de componist en de librettist, volgde de bevestiging dat dit de juiste keuze was. Doris is gehuwd met een Zweeds diplomaat, spreekt vloeiend Zweeds en kent de films van Bergman zeer goed. In onze discussie kwam naar voor dat we voor de episodische rol van haar minnaar wellicht een Zweeds varieté-zanger/acteur zouden kunnen benaderen. De keuze viel op Loa Falkman en ook deze accepteerde vanaf het eerste gesprek. Voor de andere hoofdrollen liet ik me inspireren door de artistieke entourage van componist Mikael Karlsson en librettist Royce Vavrek die al vaker met Amerikaanse zangers samenwerkten. Twee namen voor wie ik al lang een project zocht passeerden de revue: tenor Peter Tantsits en mezzosopraan Sasha Cooke, die de rollen van Oscar en Emilie, de ouders van Fanny en Alexander, zullen vertolken.

Nu resteren nog de rest van de familie en vooral, een jaar van tevoren, de casting van de kinderen… de vertolkers van de titelrollen. Ik heb het volste vertrouwen dat we in ons kinderkoor een oplossing kunnen vinden, maar het is nog net iets te vroeg. December 2024 is nog te ver af. Wie we wel al aan boord hesen is dirigente Ariane Matiakh. Een stuk met sterke vrouwen gedirigeerd door een vrouwelijke dirigente!"