MM Tickets is gesloten vanaf 6 juli tot en met 12 augustus.
Tickets en abonnementen kunnen tijdens deze periode nog steeds online gekocht worden.
De Munt wenst je een fijne en deugddoende zomer!

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Eredoctoraat voor Bernard Foccroulle

Op 15 februari 2024 reikten de KU Leuven en de UCLouvain hun eredoctoraten uit. Een van de drie laureaten is Bernard Foccroulle, die 15 jaar lang aan het hoofd stond van ons operahuis en eerder dit seizoen de wereldpremière van zijn opera Cassandra presenteerde. Deze prestigieuze onderscheiding erkent zijn buitengewone bijdrage aan de cultuurwereld en zijn blijvende inzet voor de toegankelijkheid van kunst voor iedereen.

“Een hedendaagse cultuurarchitect”, een “bruggenbouwer” en “iemand wiens visie altijd verder gaat dan Brussel, Vlaanderen, Wallonië, Europa en de wereld”: Bernard Foccroulle ontving alle lof tijdens de uitreiking van de eredoctoraten in Louvain-La-Neuve. De organist, componist en operadirecteur stond in het lijstje van “grensverleggers binnen het wetenschappelijk onderzoek of de kunsten en voorvechters van een betere samenleving”, onder wie ook Theresa Kachindamoto, die strijd voert tegen kindhuwelijken en politiek filosofe Seyla Benhabib. Foccroulle werd gelauwerd omwille van zijn veelzijdigheid als musicus en sociaal engagement als cultuurondernemer: “Pijnpunten van vandaag maken deel uit van zijn sociaal-artistiek engagement: moeder aarde die erop achteruitgaat, de nood aan investering in de jongste generatie, het feit dat enkel dialoog verschillende culturen dichter bij elkaar kan brengen om universeel een betere wereld te creëren”, klonk het tijdens de uitreiking.

Foccroulle, die van 1992 tot 2007 Algemeen directeur was van de Munt en nadien 11 jaar lang het Festival d’Aix-en-Provence leidde, werd behalve voor zijn artistieke verwezenlijkingen als organist, klavicinist en componist ook geprezen omwille van zijn streven om kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek. In 1993 richtte hij “Cultuur en Democratie” op, een vereniging die ijvert voor een maximale deelname aan cultuur, en in 1998 zette hij het Europese netwerk RESEO op poten, dat de beleving van opera en dans bevordert. “Zijn democratisering van opera in steden als Brussel en Aix is baanbrekend”, zei Bart Demuyt, die het eredoctoraat mee inleidde. Foccroulles inspanningen werden eerder al beloond met eredoctoraten van de universiteiten van Montreal en Aix-Marseille, een lijstje dat nu dus wordt aangevuld met de erkenning van KU Leuven en UCLouvain.