De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Kamermuziek

Concertini
2023-24

Inleiding

KAMERMUZIEK EN OPERA? A MATCH MADE IN...  DE GROTE FOYER!

In de Concertini etaleren de solisten van ons Symfonieorkest hun métier als kamermuzikant en schitteren ze in kleine maar gevarieerde bezettingen. De rode draad doorheen het seizoen 2023-24 is de vocale muziek. We nodigen zangers uit de brede Muntfamilie uit om op te treden in de Grote Foyer en er staan opnieuw concerten gepland met de laureaten en solisten van onze MM Academy. In november presenteren we naar jaarlijkse traditie de nieuwe lichting jonge zangers, en aan de hand van onze Wildcard-formule krijgen ze de kans om hun eigen projecten voor te stellen aan een jury, die er dit seizoen twee van programmeert. Verder hoort u onze laureaten en solisten ook aan het werk in ons familieconcertino Tzar Saltan, een bewerking van Het sprookje van tsaar Saltan (Rimski-Korsakov) door pianiste Irina Lankova.

In het jaar van de zangeditie kunnen we uiteraard niet aan de Koningin Elisabethwedstrijd voorbij. Dit seizoen ontvangen we zowaar de eerste laureaat voor een middagconcert! Meer vocaal plezier kunt u verwachten van het Jeugdkoor van de Munt, dat na enkele jaren afwezigheid opnieuw zijn opwachting maakt op de affiche van de Concertini. 

De wereldcreatie van Cassandra – de eerste opera van voormalig Muntintendant Bernard Foccroulle – is het gedroomde moment om een eresaluut te brengen aan de Belgische hedendaagse muziek. Samen met onze musici werkt Bernard Foccroulle een carte blancheconcert uit en daarnaast staat een hommage aan de al te vroeg overleden componist Wim Henderickx in de steigers.  

En dan is er nog ... Wagner! Zijn artistieke ideeën vonden in het fin de siècle veel weerklank in de artistieke kringen van Les XX en La libre esthétique die toen nauw bij de Munt aanleunden. Dankzij het onderzoekswerk van Stijn Paredis en Dominique Bauer (KU Leuven) presenteren we enkele Concertini die rechtstreeks geïnspireerd zijn op de programma’s van toen en exploreren we hoe de muziekbeleving in die tijd evolueerde onder invloed van de maatschappelijke modernisering en het door Wagner geïnspireerde ideaal van de "convergence des arts".  

Ontdek het volledige programma op deze pagina vanaf 9 juni 2023.  

Data & tickets

Data