MM Tickets is gesloten vanaf 6 juli tot en met 12 augustus.
Tickets en abonnementen kunnen tijdens deze periode nog steeds online gekocht worden.
De Munt wenst je een fijne en deugddoende zomer!

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Fanny och Alexander

De casting

In de categorie 'alles wat je altijd al wilde weten over opera': hoe ga je te werk om voor elke rol de perfecte zangers te vinden? Algemeen en artistiek directeur Peter de Caluwe onthult hier alvast hoe de casting van Fanny och Alexander tot stand kwam.

"De fase van casting van Fanny och Alexander – de opera – ligt achter ons. Zoals het een werk van de grootste Zweeds cineast ooit betaamt, ging ik allereerst ten rade in de Scandinavische zangerswereld en kwam daarbij uit bij Anne Sofie von Otter, zelf ook Zweedse en bekend met het werk van Ingmar Bergman. Ze leek me perfect om de centrale figuur van Helena Ekdahl te portretteren: de levenslustige grootmoeder die haar gezin bij elkaar houdt. Deze fascinerende ‘mère de famille’ heeft een minnaar: de joodse Isak. Ik vroeg Anne Sofie daarom wie ze als haar meest favoriete operapartner beschoudde… Ze hoefde niet lang na te denken en koos voor Thomas Hampson. Toen we hen beiden voor een videocall konden strikken en ik de chemie tussen hen opmerkte kreeg ik een inval. De rol van Isak leek me veel te episodisch en te klein voor een gereputeerd artiest als Hampson. Ik stelde het artistieke team daarom voor om de twee zangers eerder te overwegen voor de hoofdrollen van de Bisschop en zijn sadistische huishoudster Justine. Beiden waren meteen enthousiast en we besloten aldus.

Dat betekende wel dat we op zoek moesten naar een nieuwe oma! Bettina Giese, directeur planning en productie, suggereerde de naam van Doris Soffel. Ik was meteen overtuigd, en in de videovergadering met Doris, de componist en de librettist, volgde de bevestiging dat dit de juiste keuze was. Doris is gehuwd met een Zweeds diplomaat, spreekt vloeiend Zweeds en kent de films van Bergman zeer goed. In onze discussie kwam naar voor dat we voor de episodische rol van haar minnaar wellicht een Zweeds varieté-zanger/acteur zouden kunnen benaderen. De keuze viel op Loa Falkman en ook deze accepteerde vanaf het eerste gesprek. Voor de andere hoofdrollen liet ik me inspireren door de artistieke entourage van componist Mikael Karlsson en librettist Royce Vavrek die al vaker met Amerikaanse zangers samenwerkten. Twee namen voor wie ik al lang een project zocht passeerden de revue: tenor Peter Tantsits en mezzosopraan Sasha Cooke, die de rollen van Oscar en Emilie, de ouders van Fanny en Alexander, zullen vertolken.

Nu resteren nog de rest van de familie en vooral, een jaar van tevoren, de casting van de kinderen… de vertolkers van de titelrollen. Ik heb het volste vertrouwen dat we in ons kinderkoor een oplossing kunnen vinden, maar het is nog net iets te vroeg. December 2024 is nog te ver af. Wie we wel al aan boord hesen is dirigente Ariane Matiakh. Een stuk met sterke vrouwen gedirigeerd door een vrouwelijke dirigente. Het wordt er alsmaar mooier op!"