De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

'Orfeo & Majnun' bij Cinematek en Muntpunt

Naar aanleiding van ons project Orfeo & Majnun waarvan de apotheose plaatsvindt op 29 en 30 juni in en rond de Munt, organiseren ook onze partners activiteiten rond de antieke mythe van Orpheus en Eurydice en het Oosterse liefdesverhaal van Layla en Majnun.

CINEMATEK

Cinematek spelt acht langspeelfilms rond de mythe van Orpheus. Naast films die er direct naar verwijzen, zoals Cocteau’s Orphée en Camus’ Orfeu Negro, zijn er ook een aantal waarin een thematisch element uit de mythe – de onderhandeling voor een tweede kans of voor een nieuw begin of de afwijzing van de dood als finaal einde – zijn weerklank vindt. Meer info op cinematek.be

MUNTPUNT

Voorlezen, het gekende voorleesuurtje van Muntpunt, wordt de hele maand juni in een nieuw jasje gestopt. Gepassioneerde vertellers dragen op eigenzinnige wijze – met muziek en poppenspel – de liefdesverhalen van Orpheus & Eurydice en Layla & Majnun voor, op 6, 13, 20 en 27 juni. Meer info Muntpunt.be.

Wunderkammer: workshop voor grote en kleine kinderen vanaf 6 jaar waarin je zelf de handen uit de mouwen steekt en eigen schaduwpoppen knutselt, op 16 & 23 juni. Meer info op Muntpunt.be.

Tijdens de Literaire avond gaan drie specialisten – Reza Farnoud, Fatena Al-Ghorra en Moneim Adwan – in gesprek over het belang van Layla en Majnun in de Midden-Oosterse cultuur. Ze gaan dieper in op de gelijkenissen en verschillen tussen het iconische liefdesverhaal en zijn Griekse tegenhanger, op 21 juni, om 20.00 uur. Meer info op Muntpunt.be. 

In de agora van Muntpunt loopt tot en met 30 juni een de expo Orfeo & Majnun: Graphic Novel. Studenten Graphic Storytelling van LUCA School of Arts tonen eronder begeleiding van Judith Vanistendael hun interpretatie van het Griekse liefdesverhaal, tot 30 juni. Meer info op Muntpunt.be.

Opera Capture Club brengt een performance die de nadruk legt op de levensloop van Eurydice, Orpheus’ geliefde. Van haar dood tot haar ontsnappingspoging uit de hel. Opera Capture Club nodigt je uit om de grens tussen de wereld van de levenden en doden te ontdekken, op 30 juni, om 15.30 uur & 17.00 uur. Elke voorstelling duurt 10 minuten. Meer info op Muntpunt.be. 

De gedichten van Majnun reisden ver om uiteindelijk zijn geliefde Layla te bereiken. Ook het gezang van Orpheus baande zich een lange weg tot Eurydice. Deze beweging vormt de rode draad van de performance van Brussels Ouderenplatform, op 30 juni, om 16.00 uur en 17.30 uur. Elke voorstelling duurt 15 minuten. Meer info op Muntpunt.be.