De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© p.stubbe/midjourney
Concert

New Year’s Waltzes
Alain Altinoglu

Inleiding

Wals, wals, wals het nieuwe jaar in! 

De wals, met zijn romantische, tedere, nostalgische, gevaarlijke en sensuele nuances, kan een heel uiteenlopend kleurenpalet aannemen zonder daarbij ooit zijn uiterst herkenbare ritme kwijt te raken. Alain Altinoglu en het Muntorkest nodigen u uit om tijdens een feestelijk concert alle facetten van deze dans te ontdekken. 

Voor Die Fledermaus schreef Johann Strauss Jr. walsen, polka’s, mazurka’s en czarda’s die even sprankelend zijn als de champagne die in deze operette bij liters vloeit. Veel van hun melodieën worden al aangekondigd in de ouverture, die meteen de toon van dit concert zet. Ook Der Rosenkavalier, een andere komedie van de hand van een andere Strauss, bevat een humoristische ode aan de wals, in een combinatie van uitgelaten, melancholische en ingetogen thema’s. Al die facetten zijn ook behouden in de orkestsuites waarmee Richard Strauss het razende succes van zijn opera een vervolg gaf op het concertpodium.  
 
De onschuld en het lichtvoetige karakter waarmee de wals geassocieerd werd, leken na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog vervlogen. In zijn La Valse evoceert Maurice Ravel niet alleen de schoonheid van een verloren tijdperk, maar ook het verval en de ineenstorting van Europa. Ravel zelf beschreef dit werk als “een soort apotheose van de Weense wals, in mijn benadering gecombineerd met de impressie van een fantastische, fatale wervelwind”. 

Stel zelf je flexibel concertabonnement samen met je vier favoriete symfonische producties (of meer) en je geniet naast 25% korting van een hele rits voordelen. Te koop vanaf 29 mei.

Data & tickets

5.1.2025 — 20:00

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten

Tarieven

Start ticketverkoop 26.6.2024

Ticketprijzen van € 12 tot € 50
-30 jaar: € 10 / € 25
-15 jaar: Gratis (mits begeleid door een betalende volwassene)

Inleiding

Inleiding 45' voor aanvang

JOHANN STRAUSS II
Ouverture ‘Die Fledermaus’ (1874)

JACQUES IBERT
Concerto pour flûte (1932-1933)

RICHARD STRAUSS
Suite aus der Oper ‘Der Rosenkavalier’ (1945)

MAURICE RAVEL
La Valse, poème chorégraphique pour orchestre (1919-1920)

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU

FluitMATTEO DEL MONTE

Symfonieorkest van de Munt

ProductieDE MUNTCoproductieBOZAR