De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© p.stubbe/midjourney
Vocalissimo

Dichterliebe
Elsa Dreisig

Inleiding

Sopraan Elsa Dreisig en pianist Romain Louveau brengen met Robert Schumanns ‘Dichterliebe’ een van de mooiste liedcycli uit de romantiek

Toen de achttienjarige Robert Schumann de grote dichter Heinrich Heine ontmoette, had hij zich aan een bittere misantroop verwacht. Niets was minder waar: voor hem stond een vriendelijke man “met een ironisch lachje om de mond”. Diezelfde ironie is te bespeuren in Heines poëziebundel Lyrisches Intermezzo, waarin een sombere, dichtende ridder zich opsluit in zijn kamertje, malend om een verloren liefde. Met gevoel voor drama besluit hij om zijn “boze oude liederen” op te bergen in een doodskist. Gedragen door reuzen (de kist is immers loodzwaar) laat hij zijn grote verdriet zinken naar de bodem van de zee. Op enkele dagen tijd spon de pasgetrouwde Schumann zestien van Heines gedichten tot een liedcyclus over de tegengestelde krachten van de liefde. Dichterliebe verklankt alle romantische clichés even gretig, van ontluikende lentekriebels tot de bittere pil van de afwijzing. De liedcyclus werd een ode aan twee vrouwen: Schumanns echtgenote Clara, wier muziek aan het begin doorklinkt, en de sopraan Wilhelmine Schröder-Devrient, voor wie de componist zijn liederen bestemde. Vandaag treedt de internationaal gerenommeerde sopraan Elsa Dreisig in hun voetsporen om samen met pianist Romain Louveau de luisteraar onder te dompelen in de sehnsucht van de Duitse romantiek. 

Stel zelf je flexibel Vocalissimo-abonnement samen met je vijf favoriete liedavonden (of meer) en je geniet naast 25% korting van een hele rits voordelen. Te koop vanaf 29 mei.

Data & tickets

13.2.2025 — 20:00

Plaats

De Munt

Tarieven

Start ticketverkoop 26.6.2024

Ticketprijzen van € 12 tot € 48
-30 jaar: € 10 / € 25
-15 jaar: Gratis (mits begeleid door een betalende volwassene)

ROBERT SCHUMANN
Dichterliebe (H. Heine), Op.48 (1840)

Data & tickets

Data

  • don 13 feb 2025

    Tijd

    20:00

    Plaats

    De Munt

Bezetting
Bezetting

SopranoELSA DREISIG PianoROMAIN LOUVEAU

ProductieDE MUNT