De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© Xuebing Du
Concert

Beethoven 1 & 3
Alain Altinoglu

Inleiding

Ludwig van Beethoven is de componist die, meer dan wie ook, de muziek ingrijpend heeft veranderd. De integrale van diens negen symfonieën geeft Alain Altinoglu een prachtkans om dit te illustreren. Schumann stelde dat men het “genie van Beethoven” alvast kon “aantonen aan de hand van zijn Eerste symfonie …” Wanneer Beethoven in Wenen dit werk laat weerklinken, is de wereld sterk gewijzigd in de nasleep van de Franse revolutie. De Eerste sluit nog aan bij het klassieke ideaal van Mozart en Haydn, maar toont ook al een zekere afstand van het symfonische genre, onder meer in het openingsakkoord. Voor Beethoven lag de weg open naar zijn Sinfonia eroica, in toon en omvang een scharnierwerk zonder weerga. De trombone zet niet alleen de heroïek en de treurmars van deze Derde symfonie kracht bij, het is ook het solo-instrument waarvoor Richard Dubugnon zijn opdrachtwerk schreef. De titel ervan verwijst naar de historische figuur aan wie Beethoven aanvankelijk zijn Eroica opdroeg.

Het Belgian National Orchestra reageert op de Beethovencyclus van de Munt met een parallelle concertreeks waarin het Beethovens invloed op latere componisten belicht. Als antwoord op de Eroica brengt het programma van Re: Beethoven - Scandalous stories! drie ophefmakende symfonische stukken samen. Meer info leest u hier.

Programma
  • Ludwig van Beethoven
    Symfonie Nr. 1 C-Dur, op. 21 (1799-1800)
    Symfonie Nr. 3 Es-Dur “Eroica”, op. 55 (1803)
  • Richard Dubugnon
    Tombeau de Napoléon, for solo trombone and orchestra, op. 81
Data & tickets

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten

Tarieven

Cat 1 - € 46 / Cat 2 - € 38
Cat 3 - € 24 / Cat 4 - € 10

Inleiding

Inleiding 30' voor aanvang van de voorstelling

Wereldcreatie van Tombeau de Napoléon, for solo trombone and orchestra, op.81 door Richard Dubugnon. Opdrachtwerk van de Munt.

Eén gratis ticket voor een jongere onder de 15 jaar per gekocht ticket.

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU

TromboneJAN SMETS

Symfonieorkest van de Munt

ProductieDE MUNT / LA MONNAIE
CopresentatieBELGIAN NATIONAL ORCHESTRA, BOZAR MUSIC

Met de steun van TAX SHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID, IN SAMENWERKING MET PROSPERO MM PRODUCTIONS NV EN TAXSHELTER.BE POWERED BY ING