Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

Alles wat u moet weten over uw bezoek


HOE GERAAK IK IN DE MUNT?

Ons theater ligt in het historische hart van Brussel en is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. We liggen op wandelafstand van het Centraal Station en vlakbij de belangrijke knooppunten van de metro-, tram- en buslijnen. Drie parkings bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid. Meer info

OPGELET
Op 16 augustus is het nieuwe circulatieplan van de stad Brussel in voege getreden. Komt u met de wagen naar ons theater? Ga vooraf zeker na hoe u de Munt (en de parkings Schildknaap en Munt) moet bereiken. Stad Brussel heeft heel wat tools in het leven geroepen om u wegwijs te maken in de Vijfhoek.

  •  Deze kaart biedt u alvast een handig overzicht.

  • Met de auto, de fiets of te voet: via de app Anyways kan u gemakkelijk jouw route opzoeken. 

  • Gaat u met de auto naar Brussel, gebruik dan een routeplanner zoals Google of Waze. Vertrouwt u op een andere routeplanner, zorg er dan voor dat deze is bijgewerkt.
WAT ALS IK TE LAAT KOM?

Kom goed op tijd. Een halfuur voor het op uw ticket vermelde aanvangsuur is geen overbodige luxe, want niets zo slecht voor de beleving van een voorstelling als u vol stress en onder tijdsdruk uw zitje hebt moeten opzoeken. Komt u toch te laat, dan kunt u de voorstelling volgen op een scherm – tot een eventuele eerstvolgende pauze. Ook als u tijdens de voorstelling het theater verlaat, mag u pas na de volgende pauze weer plaatsnemen. 

ZAL IK HET VERSTAAN?

Onze opera’s worden gezongen in de originele taal, maar we voorzien altijd een boventiteling. Daarbij wordt een vertaling van de gezongen tekst boven de scène geprojecteerd, zowel in het Frans als in het Nederlands. Door de boventiteling zal u elke zin verstaan en kunt u het verhaal moeiteloos volgen. 

MOET IK ME VOORBEREIDEN?

Dat laten we volledig aan u over. Voor sommigen kan het lezen van het verhaal op voorhand een spoiler zijn voor verrassende plotwendingen. Anderen helpt het om nog meer van de voorstelling te genieten. Nog anderen beluisteren de opera of lezen het libretto graag eens vooraf.

HOE KAN IK ME VOORBEREIDEN?

Dat kan op verschillende manieren. Voorafgaand aan elke voorstelling kunt u een uitgebreide inleiding bijwonen in het Nederlands of het Frans. Op onze website en in het digitale magazine MMM ONLINE vindt u telkens een korte inhoud, video's en artikels met de artiesten. Wilt u echt alles over de voorstelling weten? Onze programmaboeken, te koop voor de voorstelling, bieden u telkens een diepgaande analyse van het werk, de context waarin het ontstond en de specifieke insteek van de productie.

WAT MOET IK AANDOEN?

Er is geen dress code, dus draag vooral de kleren die u graag draagt. Natuurlijk kunt u de avond net dat ietsje feestelijker maken door die ene bijzondere outfit uit de kast te halen. Maar dat is zeker geen verplichting: gaat u voor een sweater, jeans en sneakercombinatie, dan is dat evengoed prima.

HOE LANG DUURT EEN OPERA?

Er zijn heel korte opera’s en er zijn heel lange opera’s. Gemiddeld duurt een opera ongeveer 2,5 uur inclusief 25 minuten pauze. Dat is niet veel langer dan de typische Hollywood-blockbuster.

HOEVEEL KOST HET?

Voor de operavoorstellingen hanteert de Munt een systeem van variabele ticketprijzen. Afhankelijk van de vraag naar tickets stijgt de prijs. De basisprijs van onze tickets gaat van € 12 (een cinematicket) tot € 162 (wat niet zo veel verschilt met de beste tickets voor grote rockconcerten). We bieden ook grote kortingen aan voor bepaalde publieksgroepen. 

Een operavoorstelling is het resultaat van een maandenlange voorbereiding door gespecialiseerde zangers, orkestmuzikanten en koorleden, die bovendien altijd live en zonder versterking spelen. En alles wat u op scène ziet – decors, kostuums en rekwisieten – wordt nog in onze eigen Ateliers gemaakt.

WANNEER KAN IK TICKETS KOPEN?

Tickets voor operavoorstellingen kunt u kopen vanaf zes tot acht weken vóór de eerste voorstelling. Het loont de moeite om deze data in uw agenda te noteren, want onze tickets gaan snel de deur uit. De precieze startdata van de ticketverkoop vindt u hier.

KAN IK IETS ETEN EN DRINKEN?
  • Voor de voorstelling kunt u voor een drankje of versnaperingen terecht in de MM Bar (rechts in de Inkomhal) of in de hal voor de Grote Foyer
  • Tijdens de pauzes voorzien we zo’n 10 verschillende bars overal in het Theater, waaronder twee champagnebars in de Bonbonnière en de Grote Foyer
  • Nog tot 1 uur na de voorstelling kunt u gezellig bijpraten in de MM Bar
  • Het aanbod bevat onder meer vegetarische opties en is grotendeels lokaal
WAAR KAN IK MET MIJN JAS TERECHT?

Onze vestiaire is gratis én beveiligd. Maak het uzelf gemakkelijk en laat uw jas en tas in onze vestiaire in plaats van alles onder uw stoel te stouwen. Het is alvast een zorg minder! Tijdens de recente renovatie werd het verwarmings- en ventilatiesysteem helemaal vernieuwd!

MAG IK FOTO’S EN FILMPJES MAKEN?

In tegenstelling tot andere concerten waar iedereen een smartphone voor zich uit kan houden, is het tijdens onze voorstellingen verboden om foto’s of filmpjes te maken. Tijdens de voorstellingen dient u uw mobiele toestellen uit te schakelen. Wilt u graag een souvenir van uw operabezoek delen op de sociale media, dan kunt u voor of na de voorstelling uiteraard gerust een foto nemen.

EN… WANNEER MAG IK APPLAUDISSEREN?

Bij algemene regel wordt er geapplaudisseerd op het einde van elk bedrijf, maar het gebeurt dat er ook enthousiast wordt gereageerd na een bijzonder mooi vertolkte aria.

Tot slot, vergeet niet dat u met al uw vragen terecht kunt bij ons zaalpersoneel. Zij willen maar één ding: u een aangename avond bezorgen!

Deel deze pagina