MM Tickets is gesloten vanaf 6 juli tot en met 12 augustus.
Tickets en abonnementen kunnen tijdens deze periode nog steeds online gekocht worden.
De Munt wenst je een fijne en deugddoende zomer!

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Jodie Devos

1988-2024

Op zondag 16 juni overleed de Belgische sopraan Jodie Devos op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Het verlies van een van de grootste zangeressen van haar generatie dompelt de muziekwereld in diepe rouw.

Jodie Devos, geboren in Libramont-Chevigny (1988), studeerde aan het Institut Royal Supérieur de Musique et de Pédagogie in Namen, waar ze les kreeg van onder meer Benoît Giaux. Ze behaalde in 2013 haar Master aan de Royal Academy of Music in Londen in de klas van sopraan Lillian Watson. Een jaar later werd ze tweede in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang en won ze ook de publieksprijs. Hierna nam haar carrière een vliegende start: ze werd bekend bij het grote publiek, en in datzelfde jaar trad ze toe tot de Académie de l’Opéra Comique in Parijs, waar ze diverse rollen voor haar rekening nam.

Jodie Devos tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2014, begeleid door het Muntorkest onder leiding van Roland Boër

Haar eerste grote rollen zong ze in de Opéra royal de Wallonie-Liège: onder meer Rosina (Il barbiere di Siviglia), Eurydice (Orphée aux Enfers) en Susanna (Le nozze di Figaro). Nadien brak ze verder door in België en Frankrijk, met passages in onder andere de Opéra national de Paris, de Opéra-Comique, het Théâtre des Champs-Elysées en de Opéra de Tours. Bovendien gaf ze internationaal ook heel wat concerten en recitals, in België, Frankrijk en Italië tot India, Canada en Brazilië. Lakmé en de Königin der Nacht uit Die Zauberflöte, twee essentiële coloratuur-partijen die Devos meermaals vertolkte, werden haar lijfrollen.

Het is ook in die laatste rol dat Jodie Devos in september 2018 haar Muntdebuut maakte, in de productie van Romeo Castellucci. In december 2019 keerde ze terug naar ons operahuis voor een Offenbach-recital onder begeleiding van het Ensemble Contraste. Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van deze componist bracht ze eerder dat jaar de cd ‘Offenbach Colorature’ uit, die bekroond werd met onder andere een Diapason d’Or en een Oper! Award.

© B. Uhlig

In 2022 hadden we het genoegen om haar twee keer te mogen verwelkomen op ons podium. In april bracht ze samen met tenor Cyrille Dubois aria’s en duetten van Grétry tijdens een jubileumconcert van het Symfonieorkest van de Munt, en in december schitterde ze als Julie Follavoine tijdens de wereldcreatie van Philippe Boesmans’ On purge bébé!.

Algemeen en artistiek directeur Peter de Caluwe reageert bedroefd op het schokkende overlijdensbericht van deze getalenteerde Belgische sopraan:

“Het nieuws bereikte ons vlak voor de matineevoorstelling van Turandot, een paar uur nadat ze ons verlaten had. De verslagenheid bij orkest, koor en ook verschillende solisten was groot. Iedereen kende Jodie: als gewaardeerd artieste op onze bühne maar ook als vriendin, collega, leerlinge… Iedereen heeft wel een verhaal over haar, maakte een debuut met haar, zong tijdens concerten naast haar. Niemand die niet ingenomen was door haar talent, haar persoonlijkheid, haar schoonheid, integriteit en soberheid. Naast de triestheid en het ongeloof overheerst dan ook één gedachte: ‘zo onrechtvaardig’. Dit onverwachte en bruuske heengaan hakt er ongelooflijk hard in. Mijn persoonlijke herinnering aan haar wordt perfect verwoord door Puccini in zijn laatste noten van Turandot. Het volstaat de naam van Liù te vervangen door Jodie: ‘Liù... bontà! Liù... dolcezza!.... Dormi, oblia … Liù! Poesia!’”

Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar haar familie en vrienden, maar ook naar iedereen die met haar heeft samengewerkt. We prijzen ons gelukkig dat we in de Munt meermaals van haar talent hebben mogen genieten.