Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

Macbeth Underworld wint de Oper! Award voor ‘Beste Wereldpremière’

© Baus

Onze deuren mogen dan wel al een tijdje gesloten zijn door de coronamaatregelen, toch valt er ook in deze troosteloze tijden goed nieuws te rapen: onze productie van Macbeth Underworld ging aan de haal met de Oper! Award voor ‘Beste Wereldpremière’.

Deze wereldcreatie, waarmee we het seizoen 2019-20 openden, was het rechtstreekse resultaat van de eigenzinnige blik van de Franse componist Pascal Dusapin en zijn librettist Frédéric Boyer op Shakespeares Macbeth.

De Oper! Awards, een initiatief van het gerenommeerde Duitse muziekmagazine Oper!, worden uitgereikt door een achtkoppige jury van muziekrecensenten. Zij overhandigen twintig verschillende prijzen aan de crème de la crème van de internationale operawereld. Het jurycommentaar voor Macbeth Underworld luidt als volgt: “In de Brusselse Muntschouwburg verbaasde Pascal Dusapin ons met zijn Shakespeareherwerking Macbeth Underworld. Een korte, intense nacht, die regisseur Thomas Jolly onderdompelt in duisternis; een landschap vol dorre takken en harde witte discospots. Het oogde chique, en Jolly en Duspain kruidden deze Schotse Hooglandvampieren met een flinke snuif muzikale ironie. Lord en Lady Macbeth – vertolkt door de wonderbaarlijke en heerlijk tragikomische Georg Nigl en Magdalena Kožená – spookten rond op de scène als moordlustige fantomen. Tegelijkertijd komisch grotesk en tragisch burlesk, net als de eclectische partituur van Dusapin, die delicaat werd gedirigeerd door Alain Altinoglu.”

Nadat eerder dit jaar het album Penthesilea op de International Classical Music Awards al werd gekroond tot beste hedendaagse album is dit de tweede keer dat de tandem de Munt-Dusapin een prijzenpakkende combinatie blijkt. Dat sterkt ons alleen maar in de gedachte dat opera wel degelijk een rol te spelen heeft in het heden en dat het aan ons als operahuis is om bij te dragen aan zijn constante vernieuwing, door nieuwe creaties en innoverende projecten.

Bekijk Macbeth Underworld online

 

Deel deze pagina