De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
Lieder & Songs at La Monnaie, Brussels, 2024 at Bozar, Brussels, 2024
Vocalissimo

Lieder & Songs
Lenneke Ruiten

Inleiding

De waarheid van de liefde, van Strauss tot Britten 

 

In de dood vind je vervulling, bij je buurman misschien de waarheid achter de liefde. Richard Strauss’ Vier letzte Lieder en Benjamin Brittens Cabaret Songs postume pareltjes van twee van de grootste twintigste-eeuwse liedcomponisten – bezingen, elk op hun eigen manier, de grote vragen van het leven.

In 1948, toen het puin van de wereldbrand nog nasmeulde, zette Strauss voor zijn zwanenzang drie gedichten van Hermann Hesse en een van Joseph von Eichendorff op toon. Het zijn liederen die met dromerige lyriek troost vinden in de onherroepelijke cycliciteit van de natuur en ons geruststellen: wat als de dood nu eens rust brengt?  
 
Strauss’ melancholieke laat-romantiek staat haaks op de wit and charm van Benjamin Brittens vooroorlogse Cabaret Songs. ‘Tell me the Truth About Love’, ‘Funeral Blues’, ‘Johnny’ en ‘Calypso’, allemaal op gedichten van zijn goede vriend W.H. Auden, laten met hun geestige, jazzy ondertoon een heel andere facet horen van de componist van wie we dit seizoen ook de opera The Turn of the Screw brengen.

Sopraan Lenneke Ruiten zingt na onvergetelijke passages in onder meer Les Huguenots en Bastarda nu voor het eerst een recital op ons podium. Aan de piano begeleid door Thom Janssen brengt ze een rijkgevulde avond vol contrasten, die u helemaal onderdompelt in de poëzie van het lied.

Data & tickets

Plaats

De Munt

Tarieven

Ticketprijzen van € 12 tot € 48
-30 jaar: € 10 / € 25
-15 jaar: Gratis (mits begeleid door een betalende volwassene)

Duur

1 uur 50 minuten (één pauze inbegrepen)

PROGRAMMA

Richard Strauss
Ich woll't' ein Sträusslein binden
Die Nacht
Mädchenblumen
Vier letzte Lieder

 Claude Debussy
Clair de lune
Musique
Jane
En sourdine
Regret
La Romance d‘Ariel
Pantomime

Benjamin Britten
Cabaret Songs

Data & tickets

Data

  • din 07 mei 2024

    Tijd

    20:00

    Plaats

    De Munt

Bezetting
Bezetting

Soprano LENNEKE RUITEN
Piano THOM JANSSEN
Productie DE MUNT