De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© p.stubbe/midjourney
Concert

Histoire du soldat
Wagner, Stravinsky, Schönberg
Alain Altinoglu

Inleiding

Met live-illustraties geprojecteerd op groot scherm.

Je viool ruilen voor een magisch boek en de belofte van grote rijkdom: dat lijkt het overwegen waard. Behalve wanneer je zo’n deal met de duivel sluit... Het kamerensemble van de Munt waagt zich aan L’Histoire du soldat, een duister hoorspel dat Igor Stravinsky aan het eind van de Eerste Wereldoorlog schreef voor een rondreizend theater. Russische volksdeuntjes, tango en de toen pasgeboren ragtime: het is maar een greep uit de stijlen die Stravinsky naar zijn hand zette om zijn modernistische parabel vorm te geven. Acteurs Sébastien Dutrieux en Audrey Bonnet (Jeanne d’Arc au bûcher) wekken de vertelling tot leven met de visuele ondersteuning van tekenaar Reinhard Kleist, wiens live-illustraties op groot scherm geprojecteerd worden.

Ook Arnold Schönberg verlegde de artistieke grenzen van zijn tijd. In zijn Eerste Kamersymfonie keert hij de rug naar de weelderige, soms overdadige orkestklank die de laatromantiek zo lief was sinds Richard Wagner zijn muziekdrama’s op de wereld losliet. Toch kon ook de meester van Bayreuth de intimiteit van een kleiner symfonisch ensemble waarderen. In zijn Siegfried-Idyll brengt hij motieven uit de gelijknamige opera, een Duits slaapliedje en fragmenten uit een nooit voltooid strijkkwartet samen tot een teder verjaardagscadeau voor zijn kersverse vrouw Cosima. Wagner wilde de partituur graag privé houden, maar uit geldnood verkocht hij ze enkele jaren later alsnog aan zijn uitgever. Een duivels pact, of een hemels geschenk voor de geschiedenis van de kamermuziek?  

Stel zelf je flexibel concertabonnement samen met je vier favoriete symfonische producties (of meer) en je geniet naast 25% korting van een hele rits voordelen. 

Data & tickets

27.9.2024 — 20:00

Plaats

De Munt

Tarieven

Ticketprijzen van € 12 tot € 50
-30 jaar: € 10 / € 25
-15 jaar: Gratis (mits begeleid door een betalende volwassene)

Duur

2 uur 10 minuten (inclusief één pauze)

Inleiding

Inleiding 45' voor aanvang: in het Nederlands door Frederic Delmotte (Bonbonnière) in het Frans door Elise Van Schingen (Grote Foyer)

Streaming

Uitzending op Musiq3
8.11.2024 13u

RICHARD WAGNER
Siegfried-Idyll, WWV 103 (1870)

ARNOLD SCHÖNBERG
Kammersymphonie Nr. 1 Es-Dur op. 9 (1906)

IGOR STRAVINSKY
Histoire du soldat (C.F. Ramuz), K 029 (1918)

Galerij

Galerij

Data & tickets

Data

  • vri 27 sept 2024

    Tijd

    20:00

    Plaats

    De Munt

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU

ConceptSÉBASTIEN DUTRIEUX Live tekeningenREINHARD KLEIST Le soldat / Le lecteurSÉBASTIEN DUTRIEUXLe Diable AUDREY BONNET

Kamerorkest van de Munt

ProductieDE MUNT

In coproductie met Shelter Prod en Prospero MM Productions, met de steun van Taxshelter.be en ING
Met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid