De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
The Diary Of The One Who Disappeared
© Laura Makabresku
Staged recital

Dagboek van
een verdwenene
Leoš Janácek, Annelies Van Parys, Ivo Van Hove

Inleiding

DE BEVLIEGING DOOFT, DE HERINNERING WAKKERT AAN

“Er is zoveel emotie in dit werk, zoveel vuur, dat we beiden tot as zouden vergaan als het ons raakte.” In het passionele verhaal in verzen over de dorpsjongen die verliefd wordt op een zigeunermeisje en alles opgeeft om haar te volgen, herkende Leoš Janáček zijn eigen gevoelens voor zijn late muze Kamila Stösslová. Het inspireerde hem in 1917 tot een liedcyclus in 22 kleine taferelen voor tenor, alt, vrouwenkoor en piano. Janáčeks poëzie wordt gekenmerkt door een mix van wreedheid en tederheid, waarbij zijn muziek de essentie raakt, in een minimalisme dat het einde van het operagenre impliceert. Ivo van Hove, die in de Munt met Mozarts Idomeneo en La Clemenza di Tito reeds twee ijzersterke producties neerzette, geeft dit aangrijpende verhaal vol vraagtekens nu een scenische dimensie. Vanuit haar fascinatie voor de stem schreef de jonge Belgische componiste Annelies Van Parys een antwoord op dit indringende stuk over ontheemding.

Korte inhoud

Dagboek van een verdwenene is het weemoedige relaas van de dorpsjongen Janik, die verliefd wordt op een zigeunermeisje en alles achterlaat om haar te volgen. Zal Janiks verlangen naar passie hem bevrijden van een verstikkende omgeving? Of zal hij zijn hele bestaan ver­gooien aan een illusie?
Het unieke karakter van deze partituur schuilt in haar minimalisme: er is geen handeling, mise­en­scène of orkest. Maar in hun dramatische intensiteit vormen de 22 taferelen voor tenor, alt, vrouwenkoor en piano een muzikaal zelfportret en weerspiegelen ze de gevoelens van Leoš Janáček voor zijn muze Kamila Stösslová.
De liedcyclus wordt aangevuld door een nieuw stuk dat Annelies Van Parys componeerde als antwoord op dit indringende verhaal over ontheemding.

Programma
  • Leoš Janáček Dagboek van een verdwenene, JW V/12 (1917-1920)
  • Annelies Van Parys  Wereldpremière
Data & tickets

 – 

Plaats

Kaaitheater

Tarieven

cat 1 - 35 € / cat 2 - 35 €
cat 3 - 25 € / cat 4 - 25 €

Taal

Boventiteling in het Nederlands en in het Frans

Inleiding

Inleidingen om 18u30 in het Frans door Claire Jesuran en 19u30 in het Nederlands door Peggy Stucyk op 11.03.2017

Werken van
Leoš Janácek, Annelies Van Parys

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Regie IVO VAN HOVE
Decor & belichting JAN VERSWEYVELD
Kostuums AN D'HUYS
Dramaturgie KRYSTIAN LADA

Tenore ED LYON
Mezzo MARIE HAMARD
Acteur HUGO KOOLSCHIJN
Piano LADA VALESOVA
Drie VrouwenstemmenTREES BECKWÉ*, ISABELLE JACQUES*, RAPHAËLE NSUNDA NLUTI*

Zangers van de Kooracademie van de Munt*

PRODUCTIE Muziektheater Transparant
COPRODUCTIE Klarafestival, De Munt / La Monnaie, Kaaitheater, Toneelgroep Amsterdam, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Operadagen Rotterdam, Beijing Music Festival
COPRESENTATIE De Munt / La Monnaie