De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© Jonathan Stead, Millennium Images, UK
Opera in concert

Tancredi
Gioachino Rossini

Inleiding

Tegen de achtergrond van de machtsstrijd tussen de Byzantijnen en de Saracenen is de stadstaat Syracuse verdeeld door interne twisten. De verhoopte verzoening tussen de rivaliserende families wordt ondermijnd door wantrouwen en door de geheime liefde tussen Amenaide en de verbannen ridder Tancredi. Tancredi was een belangrijke stap in Rossini’s vroege ontwikkeling als serio- componist, getuige daarvan zijn dynamische behandeling van de vorm en tal van structurele vernieuwingen. Geïnspireerd door Voltaires drama componeerde hij een van zijn meest lyrische werken – volgens Stendhal zijn grootste meesterwerk tout court. Dirigent Giuliano Carella vergast ons op de twee finales van deze opera: de ene avond het oorspronkelijke ‘Venetiaanse’ happy end, de andere avond de ‘Ferrarese’ finale, die de tragische ontknoping van Voltaires theaterstuk volgt. Met de alt Marie-Nicole Lemieux in de titelrol van formaat belooft deze Tancredi memorabel te worden.

Synopsis

Syracuse. Argirio belooft Orbazzano, bondgenoot tegen de Saraceense invasie (geleid door Solamir), de hand van zijn dochter Amenaide. Zij is verliefd op de verbannen ridder Tancredi en schrijft hem haar te vervoegen en Syracuse te bevrijden. Orbazzano onderschept de brief en beschuldigt Amenaide ervan dat ze de brief naar Solamir stuurde. Ze wordt veroordeelt voor verraad. Tancredi keert incognito terug en doodt Orbazzano maar wijst zijn 'ontrouw' lief af. Hij trekt ten strijde en keert triomfantelijk terug. Solimar disculpeert hem: hij trouwt met Amenaide. Of versie twee: hij sterft vredig, wetende dat ze haar land en liefde trouw bleef.

Programma
  • 11.10.2017 — Venetiaanse versie
  • 14.10.2017 — Venetiaanse versie, met herschreven finale voor Ferrara
Data & tickets

 – 

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten

Duur

ca 3u30' (met pauze)

Taal

Gezongen in het Italiaans
Boventiteling in het Nederlands en Frans

Inleiding

Inleidingen 30' voor aanvang van de voorstellingen door Gert Haelterman (in het Nederlands) & Gilles Remy (in het Frans)

Tarieven

Ticketprijzen van € 18 tot € 74
-30 jaar: € 18 / € 50
-15 jaar: € 18 / € 25

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingGIULIANO CARELLA

KoorleiderMARTINO FAGGIANI
Fortepiano SEBASTIAN WIENAND

ArgirioENEA SCALA
AmenaideSALOME JICIA
TancrediMARIE-NICOLE LEMIEUX
OrbazzanoUGO GUAGLIARDO
IsauraLENA BELKINA
RoggieroBLANDINE STASKIEWICZ

Symfonieorkest en herenkoor van de Munt

ProductieLA MONNAIE / DE MUNT
CopresentatieBOZAR MUSIC
Met de steun vanNATIONALE LOTERIJ