De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© Simon Van Boxtel / Set Design: Pierre-André Weitz

Het Symfonieorkest van de Munt

In 1772 richt de Oostenrijkse componist en orkestdirigent Ignaz Vitzthumb het Muntorkest officieel op. Het is nauw verbonden met de producties van de Muntschouwburg en zal zich in de loop der jaren verder ontwikkelen via samenwerkingen met toonaangevende componisten zoals Richard Wagner, Nikolaï Rimski-Korsakov, Ruggiero Leoncavallo, André Messager, Vincent d’Indy en Alban Berg. In de 19de en 20ste eeuw creëert het tal van meesterwerken in het operagenre, onder meer Hérodiade (Massenet), Gwendoline (Chabrier), Le Roi Arthus (Chausson), Les malheurs d’Orphée (Milhaud), Antigone (Honegger) en De Speler (Prokofjev).

Het orkest werkt regelmatig met internationaal vermaarde dirigenten als Hans Richter, Felix Mottl, Otto Lohse, Wolfgang Sawallisch, Josef Krips, en recenter met Sir John Pritchard, Christoph von Dohnányi en Kent Nagano.

Onder het intendantschap van Gerard Mortier werd het Symfonieorkest van de Munt in 1981 grondig vernieuwd en onder de muzikale leiding geplaatst van Sylvain Cambreling (1981-1991). Die werd opgevolgd door Sir Antonio Pappano (1992-2002), Kazushi Ono (2002-2008) en Ludovic Morlot (2012-2014).

Het orkest legt zich zowel toe op opera als op symfonische muziek en treedt hoofdzakelijk op te Brussel, in de Muntschouwburg, de Zaal Henri Le Boeuf in Bozar of in Studio 4 van Flagey, alsook op tournee door Europa, de Verenigde Staten en Japan.

De hedendaagse muziek neemt in het repertoire een belangrijke plaats in met werken - waaronder creaties - van componisten als John Adams, Luciano Berio, Philippe Boesmans, Pierre Boulez, Kris Defoort, Pascal Dusapin, Luca Francesconi, Toshio Hosokawa, Bruno Maderna, Frank Martin, Benoît Mernier, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm en Salvatore Sciarrino.

Dit dynamisme en eclecticisme dragen ten volle bij tot de artistieke identiteit van de Munt. Die valt des te meer op omdat de vele uitzendingen door radio- en televisieomroepen en de streaming van operaproducties via internet de aanwezigheid van het Muntorkest bij muziekliefhebbers wereldwijd versterken. Van die uitstraling getuigt ook een uitgebreide discografie die doorheen de jaren voortdurend werd verrijkt.

Sedert januari 2016 is Alain Altinoglu de muziekdirecteur van het Symfonieorkest van de Munt.