De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
Malibran
© Camille Cooken

De Ateliers van de Munt

In 1998 werden alle ateliers en repetitieruimtes, die verspreid lagen over de hele stad, samengebracht in een gebouw vlakbij de Munt, namelijk de voormalige decoratiewinkel Vandenborght, die de Schildknaapstraat met de Wolvengracht verbindt. De twintigduizend vierkante meter grote ruimte is rechtstreeks toegankelijk via de Leopoldstraat, aan de achterkant van de schouwburg, waar een groot deel van de administratie is ondergebracht.

Het gebouw werd ingericht in functie van de noden van elk atelier inzake oppervlakte, licht, technische infrastructuur en veiligheid. Voor de decorbouw werd centraal een drie verdiepingen hoge ruimte ontworpen met dezelfde afmetingen als de scène. Rondom deze ruimte bevinden zich de ateliers voor schrijnwerk en metaalbewerking, voor beeldhouwwerk en rekwisieten. De kostuumateliers bevinden zich op de vijfde verdieping. De schilder- en stofferingsateliers kregen een plaats op de eerste verdieping, nabij twee grote zalen van de educatieve dienst.

De repetitieruimtes

Verspreid over de verschillende verdiepingen bevinden zich vijf studio's van verschillende grootten. Boven bevinden zich twee grote repetitiezalen.

In de Malibranzaal, genoemd naar de beroemde diva die in de jaren 1820 in Brussel woonde, worden integrale scènes gerepeteerd. Met haar 555 vierkante meter, haar technische uitrusting en haar uitvouwbare tribune met driehonderd plaatsen is de zaal ook geschikt voor kleinere opera's en voorstellingen.

De mooie, 330 vierkante meter grote Fioccozaal, genoemd naar de eerste muziekdirecteur van de Munt, Pietro Antonio Fiocco, werd ingericht als repetitieruimte voor het orkest. De wanden van rode baksteen werden ontworpen om te voldoen aan strenge akoestische eisen. Deze grote lege ruimte, waar het licht binnenvalt via een reeks ramen tegen het plafond, biedt plaats aan heel grote orkestbezettingen, maar ook aan driehonderd toeschouwers voor concerten en evenementen.