De hernieuwing van de vaste abonnementen voor het nieuwe seizoen 2024-25 begint nu zaterdag om 13 uur. Abonnees van het huidige seizoen ontvangen dan een mailtje met alle praktische informatie.

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Short & Sweet

Met Bejun Mehta

Leestijd
6 min.

Na zijn vertolking van de titelrol in Handels Orlando in 2012 keert contratenor Bejun Mehta terug naar De Munt voor een origineel recital dat de liefde in al zijn facetten belicht. We vroegen de gerenommeerde contratenor om onze persoonlijke vragenlijst kort en prachtig te beantwoorden.

Stel: u zit in een kamer met alle componisten die u voor uw recital hebt uitgekozen. Welke vraag stelt u hen het eerst?

Hen met elkaar aan het praten krijgen over hun creatieve proces, dat zou mooi zijn. Komt de muziek gewoon in hun hoofd op en schrijven ze die dan zo neer? Of krijgt het werk pas grotendeels vorm terwijl ze de noten op papier neerpennen? Stel je voor wat je allemaal te weten zou komen als al die talenten met elkaar begonnen te praten.

U mag de muziek voor uw recital met drie adjectieven omschrijven. Welke kiest u?

Oprecht, hartelijk, energiek.

Hebt u een bepaalde tic tijdens het zingen?

Ik probeer specifieke gebaren echt te mijden. Bij mij geen 'tenorarm bij de hoge noten' of iets dergelijks dus. Als een beweging natuurlijk ontstaat in verband met de inhoud van het werk, dan is dat prima. Maar vooral bij een recital is het beter om zo stil mogelijk te staan.

Stel dat u één moment uit uw carrière als professionele zanger kon herbeleven. Wat zou dat zijn?

Er zijn zoveel mooie momenten om uit te kiezen! Ik vond het heel leuk om Ombra Cara op te nemen, mijn eerste album bij Harmonia Mundi. Daar kreeg ik heel veel vrijheid.

Hoe zouden uw familie, collega’s en vrienden uw persoonlijkheid omschrijven?

Mijn familie en vrienden zullen me vast een warme maar ook wat gekke persoon noemen. En bij mijn collega's vallen wellicht mijn perfectionisme en ernst op. Iedereen heeft zoveel verschillende persoonlijkheden in zich!

Welk muziekstuk bracht u voor het eerst aan het huilen?

De tweede beweging van Bachs Doppelkonzert.

Wat zou u meebrengen van een reis terug in de tijd?

De ouders van mijn vader. Ze woonden in India, hielden niet van reizen en stierven toen ik nog heel jong was. Ik heb ze dus nooit gekend.

Bejun en dirigent Zubin Mehta, neef van zijn vader.
Bejun en dirigent Zubin Mehta, neef van zijn vader. © Benedikt Dinkhauser
Over welk onderwerp zou u graag meer weten?

Alles wat met eten en wijn te maken heeft, daar ben ik altijd nieuwsgierig naar.

Naar welke zangers (van vroeger of nu) luistert u ter inspiratie?

Arleen Auger, Fritz Wunderlich, Christa Ludwig, Janet Baker.

Wat was het laatste muziekstuk waar u naar geluisterd hebt?

“Mir ist die Ehre wiederfahren” uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss (ik gaf les op dat moment).

Wat doet u als eerste wanneer u aan een nieuw recital werkt?

De teksten lezen. Steeds weer opnieuw. En ze dan hardop uitspreken.

In welke zin verschilt een recital van een ander zangoptreden?

Tijdens een recital staan de schijnwerpers alleen op jou gericht, waardoor je voortdurend gefocust moet zijn. Je voelt je dan meer dan ooit een verlengstuk van de componist, een 'instrument' dat zijn visie vertolkt.

Zou u uw carrière liever vroegtijdig beëindigen met het perfecte recital? Of gaat u liever nog heel lang door zonder ooit diezelfde perfectie te bereiken? En waarom?

Ten eerste, perfectie in de kunst bestaat niet. Ten tweede gaat het er bij zingen (en bij alle kunst eigenlijk) om dat je gedisciplineerd en verstandig met je talenten omspringt. Alleen zo houden ze lang stand en kun je steeds beter worden. Zodra mijn lichaam me niet langer toestaat om muzikaal te brengen wat ik in mijn hoofd heb, dan stop ik. Zo denk ik erover, tenminste.

Welk recital hebt u voor het eerst zelf bijgewoond?

Leontyne Price, in New York.

Welke pianist uit de muziekgeschiedenis (niet je huidige pianist) zou u weleens mogen begeleiden tijdens een recital?

Krystian Zimerman

Wie zijn uw favoriete ‘fictieve’ helden? En uw favoriete ‘echte’ helden?

Elk van de hoofdpersonages in het verzamelde werk van Alice Munro. Die zijn gewoon verbazingwekkend echt. En uit het echte leven ga ik op dit moment voor de Amerikaanse schrijfster en activiste Stacey Abrams. Zij hielp de Democraten mee aan de overwinning in de staat Georgia, waardoor Joe Biden tot president werd verkozen. Bovendien kregen de Democraten een meerderheid in de Senaat, wat het makkelijker maakt om te regeren.