De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
Cassandra Festival
Conferentie

Een crisis van de verbeelding?
rond 'Cassandra'

Inleiding

Welke nieuwe narratieven kunnen de impact van de ecologische crisis verbeelden? Kunnen woorden aanzetten tot actie? En welke rol speelt cultuur in de overgang naar een duurzame samenleving? Het zijn vragen die moderator Nicky Aerts graag voorlegt aan drie internationaal gelauwerde gasten:

 •  Valerie Trouet is paleoklimatoloog, auteur, docent, en wetenschappelijk directeur van het Belgisch Federaal Klimaatcentrum. In haar eerste boek Wat bomen ons vertellen: Een geschiedenis van de wereld geschreven in jaarringen beschrijft ze hoe boomringen, als kostbare getuigen van het verleden, een waarschuwing bevatten voor toekomstige omwentelingen.
   
 •  Essayist, historicus en toneelauteur David van Reybrouck is een geëngageerde stem in het debat rond de democratisering van de klimaatproblematiek. In De kolonisatie van de toekomst legt hij de politieke implicaties van de ecologische crisis bloot en pleit hij voor meer klimaatrechtvaardigheid. Is een verhaal van democratische vernieuwing de manier om burgers aan te zetten tot actie?
   
 • Grace Ndiritu is een Brits-Keniaanse kunstenares. Onder de titel 'Healing The Museum' presenteert S.M.A.K. Gent momenteel een overzicht van haar gevarieerde praktijk in de afgelopen jaren. Haar werk leest als een onderzoek naar de transformatie(s) van de wereld van vandaag, op de snijlijnen van thema's als protest, ecologie, inclusie en seksualiteit. De gehanteerde technieken en media mogen erg uiteenlopend zijn – performance, film, sjamanisme, sociale actie, boekpublicaties, textielkunst, collectiecuratie – haar aanpak is steeds ethisch gefundeerd en intellectueel uitdagend.
Data & tickets

20.09.2023

Schedule

20:00 › 22:00

Plaats

Grote Zaal

Tarieven

€8
€6 (met een Cassandra Festival Pass)

Inleiding

In het Engels

Dit evenement maakt deel uit van het Cassandra Festival

ONTDEK HET PROGRAMMA
Data & tickets

Data

 • woe 20 sept 2023

  Tijd

  20:00

  Plaats

  De Munt