De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

De Munt solidair met Oekraïne

Peter de Caluwe
Leestijd
5 min.

Met verschillende initiatieven brengt de Munt deze winter de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne blijvend onder de aandacht.

De Munt wil de komende maanden dit tragische en nietsontziende conflict, en de ontelbare slachtoffers ervan, in herinnering houden. Uit solidariteit maar ook als waarschuwing voor het feit dat imperialistische regimes helaas niet uit de wereld zijn.

© Pieter Claes
In beeld

Op de façade van de Munt, die elke avond in de geel-blauwe kleuren verlicht wordt, prijkt sinds kort een reusachtige afbeelding van het theater van Marioepol. Dat werd op 16 maart 2022 volledig vernield na een luchtaanval, ondanks het feit dat er op dat moment honderden mensen in schuilden. Vanaf januari en tijdens de speelreeks van Jevgeni Onegin zullen ook posters op de buitenmuren van de Munt zichtbaarheid geven aan de vernieling van de Oekraïnse architectuur. Hun ‘voor en na’ toont schrijnend aan hoe verwoestend deze oorlog is en welke blijvende littekens dit conflict nalaat.

Het is een manier om niet te vergeten wat er vandaag op slechts tweeduizend kilometer van Brussel gebeurt en ook elders niet langer ondenkbaar is. Een reminder tevens dat de internationale artistieke gemeenschap in deze omstandigheden bijzonder kwetsbaar is.

Met muziek

De Munt programmeert tijdens het concert van 19 februari verder ook het Tweede pianoconcert (voor de linkerhand) van de Oekraïense componist Sergei Bortkiewicz. Het wordt uitgevoerd door zijn landgenoot Illa Ovcharenko, wiens familie in Tsjernihiv nog elke dag geconfronteerd wordt met de gevolgen van de oorlog.

De programmering van de Derde symfonie van Reinhold Glière, genoemd naar de Oekraïense ‘hetman’ Ilja Moeromets, is eveneens een herdenkingsmoment. Het werk, centraal tijdens het concert van 22 april roept ook de vraag op naar de recuperatie van artiesten door een bepaald regime, een discussie die we ook graag voeren tijdens een openbaar debat met Europese en Oekraïense intellectuelen (datum en info volgt in de komende weken).

Deel deze pagina