De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Green Opera: De Munt stapt mee in project voor de standaardisering van decorelementen

© Pieter Claes

Op weg naar een duurzamere vorm van operamaken lanceert de Munt samen met vier Franse operahuizen en -festivals een onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat moet resulteren in gestandaardiseerde decorelementen.

De Munt maakt samen met het Théâtre du Châtelet, het Festival d’Aix-en-Provence, de Opéra de Paris en de Opéra de Lyon deel uit van het Collectif 17h25. Dat heeft de ambitie heeft om de praktijk van de operacreatie duurzamer te maken door diepgaande reflectie, innovatie en het op een zo ruim mogelijke schaal delen van ieders best practices.

Een voorbeeld daarvan is het nieuwste initiatief, een onderzoek naar de mogelijkheden voor de standaardisering van structurele decorelementen. De technische afdelingen van de vijf huizen, die al betrokken waren bij individuele initiatieven op het gebied van ecologisch ontwerp, werken nu aan de ontwikkeling en bevordering van zowel het gebruik van gestandaardiseerde elementen (niet zichtbaar voor het publiek) als ondersteunende structuren voor scenografische elementen (zichtbaar voor het publiek). 

Hoofddoel van dit project is de vermindering van de koolstofvoetafdruk bij de vervaardiging en het vervoer van de vaste elementen, maar er zijn nog andere doelstellingen:

  • Vermindering van het verbruik van hulpbronnen door hergebruik van dezelfde structuren;
  • Vermindering van de hoeveelheid afval die ontstaat bij de bouw en de verbouwing van sets;
  • Vermindering van het volume van de ingestelde opslag;
  • De vermindering van de te vervoeren volumes en massa’s bij coproducties (de standaardelementen blijven in elk huis);
  • Verlaging van de financiële kosten van de sets.

Dit unieke onderzoeks- en ontwikkelingsproject zal de komende drie jaar vier verschillende fasen doorlopen: een sectorale analyse van bestaande praktijken en oplossingen om de definitie van de verwachte resultaten te verfijnen. Vervolgens is er een ontwerp- en prototypefase, de effectieve productie van de ontwikkelde en behouden elementen en tot slot een algemene evaluatie van de aanpak.

Meer over Green Opera