Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

Alain Altinoglu

Muziekdirecteur

De Franse dirigent Alain Altinoglu werd in 1975 geboren in Parijs en studeerde er aan het Conservatoire national supérieur de musique, waar hij tegenwoordig ook doceert. Nadat hij het Symfonieorkest van de Munt dirigeerde in Cendrillon (Massenet) en diverse concerten, werd hij in januari 2016 muziekdirecteur van de Munt. Sindsdien bracht hij aan het hoofd van ‘zijn’ orkest gevierde interpretaties van Rimski-Korsakovs De gouden haan en Het sprookje van Tsaar Saltan, Verdi’s Aida, Wagners Lohengrin en Tristan und Isolde, Poulencs Dialogues des Carmélites, Offenbachs Les Contes d’HoffmannDonizetti’s Don Pasquale en de Bartók-diptiek Hertog Blauwbaards burcht & De wonderbaarlijke mandarijn. Hij dirigeerde in de Munt ook de wereldcreatie van Pascal Dusapins Macbeth Underworld, en vorig seizoen nog Mozarts Der Schauspieldirektor en Puccini's Tosca. Daarnaast wijdt hij zich in onze concertreeksen aan een breed symfonisch repertoire: van Beethoven tot Kris Defoort, via Brahms, Berlioz, Fauré, Janáček, Bartók, Ravel en Stravinsky.

De voorbije seizoenen maakte Alain Altinoglu onder meer een succesvol debuut in Bayreuth met Lohengrin (Wagner) en aan het Londense Royal Opera House Covent Garden met Don Giovanni (Mozart). Andere hoogtepunten zijn Les Troyens (Berlioz) aan de Wiener Staatsoper, de wereldcreatie van Rote Laterne (Christian Jost) aan het Opernhaus Zürich, Manon Lescaut (Puccini) aan de Bayerische Staatsoper, de Tsjajkovski-‘double bill’ Jolanta / De notenkraker aan de Opéra de Paris en nieuwe producties van Macbeth (Verdi, Wiener Staatsoper), Salome (Strauss, Deutsche Oper Berlin) en Pelléas et Mélisande (Debussy, Opernhaus Zürich en Wiener Staatsoper).

Daarnaast voert hij geregeld prominente orkesten aan als het Chicago Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchestra, de Wiener Philharmoniker, het Orchestre National de France, het Orchestre de Paris, de Staatskapelle Dresden, het Tonhalle Orchester Zürich en de Berliner Philharmoniker.

Als pianist wijdt Alain Altinoglu zich samen met mezzosopraan Nora Gubisch aan het liedrepertoire. Met zijn familieboek Maestro Muziek! en zijn populaire familieconcerten, zoals dit seizoen Mozart for Kids laat hij kinderen de wereld van de klassieke muziek ontdekken.

Dit seizoen dirigeert Alain Altinoglu in de Munt Lulu (Berg), een nieuwe productie van Il trittico (Puccini) en concertante uitvoeringen van De Kinderen der Zee (Mortelmans) en Parsifal (Wagner). Hij leidt tevens het gros van de concerten waarmee we het 250-jarige bestaan van het Symfonieorkest van de Munt vieren. 

AGENDA IN DE MUNT 2021-22