De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Opera

Das Rheingold

Richard Wagner

Inleiding

Alberich chooses a golden ring over love.

Op de diepe bodem van de Rijn lonkt magisch goud. Wanneer de Rijndochters die erover waken spottend de avances van de Nibelung Alberich afwijzen, ontfutselt de dwerg hen niet alleen hun schat maar ook zijn geheim: smeed uit het goud een ring en zweer de liefde af, en je verwerft de wereldheerschappij. Alberich twijfelt niet, maar zijn almacht is van korte duur. Ook oppergod Wotan heeft immers zijn zinnen op het goud gezet. Hij wil er zijn schuld mee aflossen bij de reuzen die zijn zo lang gedroomde nieuwe burcht hebben gebouwd. Maar symboliseert dit Walhalla, moeizaam opgetrokken uit verbroken pacten, niet het funeste streven van zijn eigenaar? Is de neergang van zijn macht ook al niet begonnen?

Met de première van Das Rheingold vangt in 1876 een nieuw en beslissend hoofdstuk in de geschiedenis van de opera aan. Uit een enkel openingsakkoord, 136 maten lang aangehouden, ontwaakt een kosmos: die van Richard Wagners epische tetralogie Der Ring des Nibelungen. Gestoeld op het ideaal van het ‘Gesamtkunstwerk’ zou dit werk een esthetische, filosofische en bovenal artistieke revolutie teweegbrengen, die tot op de dag van vandaag blijft doorzinderen.

De Munt gaat de uitdaging aan om, gespreid over twee seizoenen, een nieuwe productie van deze cyclus te realiseren, te beginnen met de ‘vooravond’: Das Rheingold. Daarvoor wendt het zich tot twee boegbeelden van zijn artistieke familie. Regisseur en beeldend kunstenaar Romeo Castellucci gaat, ver van elke ironie, recht naar de kern van Wagners mythe, en nodigt elke toeschouwer uit om er zich een eigen interpretatie van te vormen. En in de muzikale interpretatie van dirigent Alain Altinoglu ontplooit het drama, een concept dat Wagner zo dierbaar was, zich in zijn volle dimensie.

Meer over Der Ring des Nibelungen
 

Jonger dan 30? Woon deze opera dan bij op de 'Young Opera'-avond (7.11.2023) en geniet van een gratis receptie en exclusieve inleiding.

Data & tickets

Data

Bezetting
Bezetting

Der Ring des Nibelungen
Ein Bühnenfestspiel für drei Tage und einen Vorabend
Vorabend: Das Rheingold
Text und Musik: Richard Wagner
Wereldpremière Festspielhaus, Bayreuth, 13.8.1876

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU Regie, decor, kostuums & belichtingROMEO CASTELLUCCI

DramaturgieCHRISTIAN LONGCHAMP Artistieke medewerkingMAXI MENJA LEHMANN Medewerking decorPAOLA VILLANI Medewerking kostuumsTHERESA WILSON

WotanGÁBOR BRETZ DonnerANDREW FOSTER-WILLIAMS FrohJULIAN HUBBARD LogeNICKY SPENCE FrickaMARIE-NICOLE LEMIEUX FreiaANETT FRITSCH ErdaNORA GUBISCH AlberichSCOTT HENDRICKS MimePETER HOARE FasoltANTE JERKUNICA FafnerWILHELM SCHWINGHAMMER WoglindeELEONORE MARGUERRE WellgundeJELENA KORDIĆ FlosshildeCHRISTEL LOETZSCH

Symfonieorkest van de Munt

ProductieLA MONNAIE Coproductie GRAN TEATRO DEL LICEU (Barcelona)

In coproductie met Shelter Prod en Prospero MM Productions, met de steun van Taxshelter.be en ING
Met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid