De hernieuwing van de vaste abonnementen voor het nieuwe seizoen 2024-25 begint nu zaterdag om 13 uur. Abonnees van het huidige seizoen ontvangen dan een mailtje met alle praktische informatie.

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Cassandra Festival

Een nieuw seizoen, geopend met een nieuwe opera – dat vieren we met een multidisciplinair festival in en rond de Munt. Een week lang geven we een stem aan de Cassandra’s van vandaag, die strijden voor een samenleving waarin niet alleen geluisterd, maar ook gehandeld wordt. Laat je inspireren door concerten, lezingen, performances, films, rondleidingen, debatavonden... en zoveel meer.

Download het programma
Birds

Birds : Dance participatory performance by LeonDans -  Seppe Baeyens, Yassin Mrabtifi & Martha Balthazar / Leon
Gratis • Muntplein
17.9 – 11:00 › 12:00


Als de normale loop der dingen wordt onderbroken. Tijdens de dansperformance Birds ontstaan in speelse interacties tussen toeschouwers, artiesten en toevallige passanten steeds opnieuw verrassende composities waarbij iedereen van invloed blijkt te zijn op het geheel. Doe mee met een genereuze, sociale choreografie op zoek naar verbinding en verbeelding.

Info
OPENINGSCONCERT

Muzikanten bij de MuntBlaaskwintet van de Munt
GratisMuntplein
17.9 – 12:15 › 12:45 

Een stukje zonnig Sevilla op het Muntplein! Het blaaskwintet van de Munt wendt de herfst nog even af met de onweerstaanbare suite uit Bizets Carmen, voorafgegaan door Darius Milhauds La Cheminée du Roi René en de Trois pièces brèves van Jacques Iberts. Een charmante muzikale festivalopener.

KIDS WORKSHOP

Atelier pour enfants - Cassandra FestivalEen namiddag met Cassandra
€8 • Ateliers van de Munt • 6 tot 12 jaar
17.9 – 14:15 › 17:00 

Nederlands / Frans

Op zondag 17 september nodigen we de hele familie uit om in het intrigerende universum van Cassandra te duiken. Terwijl jij om 15 uur de opera bewondert in onze Grote Zaal, kunnen je (klein)kinderen deelnemen aan een speelse workshop vol zang en dans. Achteraf kan iedereen gezellig bijpraten met een hapje en een drankje. Een gezinsuitstap om nooit te vergeten!

Info Tickets
 
MURALS & MUSIC

Vincent GlowinskiVincent Glowinski
Gratis • Doorlopend Muntplein
Eerste penseelstreken: 17.9 (15:00)
Openluchtvernissage: 23.9 (16:30-17:00)

Het hele festival door laat streetartkunstenaar Vincent Glowinski zich inspireren door de thematiek van de Cassandra-mythe. Kom langs op het Muntplein en bewonder zijn work-in-progress of vier het afgewerkte fresco tijdens de afsluitende openluchtvernissage, opgeluisterd door een laatste performance van het Chœur Cassandra Koor.

THEMARONDLEIDING

Cassandra, les coulisses d'une créationCassandra, achter de schermen van een nieuwe opera
€8 • Muntschouwburg
18, 20, 21.9 – 12:30 › 13:20
23.9 – 11:00 › 11:50

Nederlands / Frans / Engels

De deuren van de Munt zwaaien open voor een unieke rondleiding. Benieuwd naar ons operahuis en zijn verhalen van vroeger en nu? We gidsen je een klein uurtje langs de architecturale hoogtepunten van ons theater en geven je onderweg niet alleen de sleutelmomenten uit onze geschiedenis mee, maar ook alle etappes in het creatieproces van Cassandra!

Info Tickets
 
Inside the music

B. Foccroule & P. Leterme au Cassandra Festival€8 • Fioccozaal, Ateliers van de Munt
18.9 – 18:30 › 19:45

in het Frans

Ontmoet de componist van Cassandra tijdens een muzikale meet and greet. In gesprek met Patrick Leterme ontrafelt Bernard Foccroulle een uur lang de geheimen van zijn eerste operapartituur.

Info Tickets
 
Les Midis de la poésie

Midis de la Poésie au Cassandra Festival€8 • Grote Foyer, Muntschouwburg
19.9 – 12:40 › 13:45

in het Frans

De Munt verwelkomt voor het eerst Les Midis de la poésie, een instituut dat in Brussel al 75 jaar een lans breekt voor poëzie. Deze ontmoeting laat je kennismaken met twee Cassandra’s van vandaag: de activistische Innudichteressen Rita Mestokosho en Maya Cousineau Mollen.

Info Tickets
 
Conferentie rond Cassandra

Conférence Autour de 'Cassandra'Een crisis van de verbeelding?
€8 • Grote Zaal, Muntschouwburg
20.9 – 20:00 › 22:00

in het Engels

Welke nieuwe narratieven kunnen de impact van de ecologische crisis verbeelden? Kunnen woorden aanzetten tot actie? En welke rol speelt cultuur in de overgang naar een duurzame samenleving? Drie gerenommeerde gasten buigen zich over vragen die niet langer vrijblijvend zijn: paleoklimatoloog Valerie Trouet, schrijver-historicus David Van Reybrouck en kunstenares-essayiste Grace Ndiritu. Een evenement georganiseerd in samenwerking met Brussels2030.

Info Tickets
 
Concertino

Musique de chambre de B. Foccroule - Cassandra FestivalRond het œuvre van Bernard Foccroulle
€8 • Grote Foyer, Muntschouwburg
22.9 – 12:30


Tijdens dit eerste Concertino van het seizoen plaatsen we de schijnwerpers op een heel ander facet van de componist van Cassandra: zijn kamermuziek! Ontdek twee korte liedcycli, op de poëzie van Rainer Maria Rilke en Paul Verlaine, naast Maurice Ravels Sonate pour violon et violoncelle.

Info Tickets

Mama's open mic

Mama's open mic - Cassandra FestivalWoordkunst en slam poetry
Angel Patricks Amegbe, Soukaïna Bennani, Cage Vrije Verzen, DJ Assia MK, Jaspe Azabe

Gratis (met reservering) • Grote Zaal, Muntschouwburg
22.9 – 20:00 > 21:30


De Munt host het belangrijkste en warmste Belgische platform voor woordkunst en slam poetry. Een avond lang wordt onze Grote Zaal een open podium voor de geëngageerde jams en slams van hedendaagse Cassandra’s. Geniet van gevestigde namen, opkomend talent of… jouw eigen moment in de spotlight!

Info Tickets

LITERAIRE NAMIDDAG

RE : Cassandra - Cassandra FestivalRE:CASSANDRA
Gratis (met reservering) • Grote Foyer, Muntschouwburg
23.9 – 14:00 › 15:30

Nederlands / Frans / EngelsDe voornaamste Brusselse literatuurhuizen van vertrouwen spiegelen hun favoriete passage uit het libretto van Cassandra aan poëzie, romanfragmenten of theaterteksten van vroeger en nu. Een ontmoeting opgeluisterd met muziek en gehost door Annelies Beck en Isabelle Dumont.

Info Tickets

EPILOOG - ConfERENTIE ROND Cassandra

Conférence "Autour de Cassandra" : Quel spectacle écoresponsable pour 2040 ?De duurzame operavoorstelling van 2040
Gratis (met reservering) • Grote Foyer, Muntschouwburg
26.9 – 20:15 › 22:00

in het Frans


Welke creatieve én eco-verantwoorde voorstellingen zullen er in 2040 op de planken staan? Wat doet de podiumkunstensector op dit moment al om zijn CO2-uitstoot te verminderen? Waar staan de pioniers en waar liggen de pijnpunten? Deze conferentie presenteert tal van innovatieve initiatieven en analyseert de stappen die de sector vroeg of laat zal moeten nemen om een fundamentele omwenteling teweeg te brengen in de huidige artistieke praktijk.

Info Tickets
 

-----------------------------------------------------------------
PARTNEREVENTS

Cassandra’s op het witte doek

Princesse Mononoke€8 • Cinema GaleriesTegen de achtergrond van het festival programmeert Cinema Galeries drie films die thematisch verwant zijn aan Cassandra.

17.9 (19:00) – Tes jambes nues (Vladimir Léon)  FR/ENG
19.9 (19:00) – This is Not a Burial, It is a Resurrection (Lemohang Jeremiah Mosese) – NL
23.9 (15:00) – Prinses Mononoke (Hayao Miyazaki) – FR – 10+

INFO En TICKETS

Samen lezen NL: Thema Klimaat

Samen Lezen @ MuntPunt - Cassandra FestivalGratis • Muntpunt
19.9 – 14:00 › 15:00

in het Nederlands


Oefen je Nederlands met deze reeks lezingen georganiseerd door Muntpunt. In het kader van het Cassandra Festival focust deze sessie op het thema klimaatverandering

Info 
 
Workshop 'Later word ik illustrator'

WORKSHOP 'LATER WORD IK ILLUSTRATOR' - Cassandra FestivalGratis • Muntpunt • 6+
20.9 – 15:00 › 17:00

in het NederlandsDol op tekenen? Tijdens deze speelse workshop laat illustrator Gunter Segers het creatieve brein van je kinderen sprankelen en doet hij hen op een artistieke manier nadenken over klimaat en duurzaamheid.

Info SCHRIJF JE IN 
 

Downloads