Het Muntorkest bestaat 250 jaar! En wie verdient het dan meer om in de spotlights te staan dan onze muzikanten? Tweede viool Murielle Buis - één van de warmste persoonlijkheden van de orkestbak - mag onze portretreeks afsluiten!

Het Muntorkest bestaat 250 jaar! En wie verdient het dan meer om in de spotlights te staan dan onze muzikanten? Tweede viool Murielle Buis - één van de warmste persoonlijkheden van de orkestbak - mag onze portretreeks afsluiten!
Het Muntorkest bestaat 250 jaar! En wie verdient het dan meer om in de spotlights te staan dan onze muzikanten? Maak kennis met trompettist Manu Mellaerts. Hij vertelt je onder meer over de Japanse tournee van het Muntorkest en hoe je bij de les blijft als je minutenlang niét moet spelen.
Het Muntorkest bestaat 250 jaar! En wie verdient het meer om daarbij in de spotlights gezet te worden dan onze muzikanten? Maak kennis met klarinettist Ricardo Matarredona. We vroegen hem naar het hoe en wat van zijn leven als orkestmuzikant, zijn favoriete solo (spoiler: het is Wagner) en welk moment in de orkestbak hem kippenvel bezorgde.
Het Muntorkest bestaat 250 jaar! En wie verdient het meer om daarbij in de spotlights gezet te worden dan onze muzikanten? Maak kennis met Konzertmeisterin Saténik Khourdoïan en kom alles te weten over haar dubbele taak in de orkestbak, het leven in een orkest en haar instant fascinatie voor Ein Heldenleben van Richard Strauss.
Het Muntorkest bestaat 250 jaar! Om dat te vieren geven we het woord aan de muzikanten zelf, te beginnen met cellist Sébastien Walnier. Een gesprek over het genie van Puccini, de magie van het samenspel in een orkest en uiteraard... zijn liefde voor de cello.
Ian Bostridge zingt Schuberts Winterreise al bijna vier decennia. Hij legt uit waarom hij bereid was om een werk dat hij zo goed kent, te benaderen via de donkere spiegel van Hans Zenders ‘gecomponeerde interpretatie’.
Elsa Dreisig
Het was hét debuut van de voorbije festivalzomer: Elsa Dreisig in de titelrol van Richard Strauss' Salome. Als hommage aan de Franse creatie van de opera in de Munt en die van Massenets Hérodiade verwent de Frans-Deense sopraan straks het Brusselse publiek in de gedaante van twee verschillende Salomés. Tijd voor een gesprek over dit fascinerende personage.
Tweehonderd jaar na zijn geboorte vieren we de Belgische componist César Franck met een vogelvlucht door de belangrijkste fasen van zijn leven en werk.
Bij een operavoorstelling ziet u hem enkel het publiek groeten helemaal aan het begin en het einde, maar tijdens onze concerten is Alain Altinoglu de man front and center. Wat doet een chef-dirigent precies? Wat zoekt hij in zijn muzikanten? En waar wil hij met het orkest naartoe? In de aanloop naar zijn concert van 15 april legt hij het u zelf uit.
Pieter Van Maldere: zijn naam zoemt nog altijd meer rond bij muziekconnaisseurs dan dat ze op concertaffiches prijkt. Dat is jammer, want zijn spitante symfonieën moeten zeker niet onderdoen voor wat zijn tijdgenoten in Parijs, Mannheim of Wenen componeerden. Alain Altinoglu brengt op 15 april eerherstel, maar leest u zich hier alvast bij over deze voormalige muziekdirecteur van de Munt.
Vierendertig jaar nadat hij als muziekdirecteur van de Munt de wereldpremière van Philippe Boesmans’ Trakl-Lieder verzorgde, zet Sylvain Cambreling deze imposante liedcyclus opnieuw op onze affiche. Tijd om deze heerlijke retrobeelden op te diepen, met ons Symfonieorkest tijdens de repetities in 1988.
Een concertsuite bestaat uit meerdere stukken uit een langer werk die als een soort best of worden gearrangeerd om tijdens een concert te worden gespeeld. Op ons nieuwjaarsconcert 2022 dirigeert Alain Altinoglu onder meer zijn eigen suite uit Debussy's Pelléas et Mélisande, opgebouwd rond de orkestrale tussenspelen van deze opera. Bekijk dit fragment van de wereldpremière, ter gelegenheid van het debuut van onze muziekdirecteur aan het hoofd van de Berliner Philharmoniker.