Het lijden van de Graalridders. De vloek van de mooie Kundry. De verleidingen van de tovenaar Klingsor. De reine dwaasheid van het titelpersonage... Bereid u optimaal voor op dit uitzonderlijke concert en lees alvast onze synopsis van de opera.
MMM Online
-
Opera
Parsifal
Synopsis
-
Opera
Parsifal, Lancelot, Merlijn en co
De Arthurlegende bij Wagner en in de popcultuur
Richard Wagners voorliefde voor middeleeuwse sagen en legendes hoeft geen betoog. Eentje, de Arthurlegende, vormt de achtergrond voor maar liefst drie van zijn opera's: Lohengrin, Tristan und Isolde en Parsifal, dat we binnenkort in een concertante uitvoering brengen. Het perfecte excuus om ons te verdiepen in de wereld van de Ronde Tafel en zijn echo’s in de (pop)cultuur van gisteren en vandaag.
-
Podcast
EC(H)O
Een podcast over de Munt en zijn sociaal en ecologische engagement
Op de grens tussen het poëtische en het documentaire laat deze tweetalige podcast in vier afleveringen alle geluiden horen die weerklinken in de Munt. Luister mee naar het verhaal van een operahuis, van de mannen en vrouwen die er werken, en van hun onderzoek naar duurzame en geëngageerde creativiteit.
-
Philippe Boesmans
1936-2022
De Belgische componist Philippe Boesmans (°Tongeren, 17 mei 1936) is zondagavond in Brussel overleden na een korte ziekte. De Munt is diep getroffen door het heengaan van zijn dierbare huisartiest en biedt zijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van Philippe aan.
-
Opera
Is this the End?#2
In 5 teasers
In de aanloop naar de wereldpremière van Is this the End?#2 realiseerden regisseuse Ingrid von Wantoch Rekowski en videast Jose Huedo ook 5 interludes: intrigerende teaser-trailers die u helemaal onderdompelen in het poëtische universum van deze nieuwe creatie.
-
Opera
Requiem
Opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne
De Munt wenst de voorstellingenreeks van Requiem op te dragen aan de Oekraïense burgers en kinderen, slachtoffer van een nietsontziend agressor die een natie, een volk, een traditie, een cultuur, een taal en zoveel meer wil laten opgaan in het ‘niets’.
-
Concert
Pieter van Maldere (1729-1768)
Violist, componist en operadirecteur
Pieter Van Maldere: zijn naam zoemt nog altijd meer rond bij muziekconnaisseurs dan dat ze op concertaffiches prijkt. Dat is jammer, want zijn spitante symfonieën moeten zeker niet onderdoen voor wat zijn tijdgenoten in Parijs, Mannheim of Wenen componeerden. Alain Altinoglu brengt op 15 april eerherstel, maar leest u zich hier alvast bij over deze voormalige muziekdirecteur van de Munt.
-
Mensen samenbrengen, verenigen en bruggen tussen hen slaan
Statement Peter de Caluwe
De Munt brengt in 2022-23 - ongepland - een programma met daarin meer Russische werken dan ooit. We kunnen ons voorstellen dat dit in de huidige context vragen doet rijzen en misschien zelfs voer is voor discussie. Toch houden we eraan vast, omdat deze Russische cluster ons onverwacht een kans biedt om onze opdracht als cultuurhuis nogmaals te bevestigen: mensen samenbrengen, verenigen en bruggen tussen hen slaan.
-
Inleiding
Het nieuwe seizoen 2022-23
Peter de Caluwe
Scherpe Russische satire én gloedvolle romantiek. Verrassende nieuwe producties en langverwachte projecten die eindelijk in première kunnen gaan. Het vervolg van de symfonische jubileumconcerten, maar ook van onze Troika Dance-programmering. Ziehier het fantasievolle en feërieke Muntseizoen 2022-23, voorgesteld door Algemeen directeur Peter de Caluwe.
-
Opera
Il trittico
Synopsis
De korte inhoud van de drie opera’s, samengevat door regisseur Tobias Kratzer.
-
De coups de coeur van Peter de Caluwe
Voor het Klara-programma 'Music Matters' selecteerde onze Algemeen & artistiek directeur vier opnames die voor hem belangrijk zijn geweest, en waarmee hij de wisselwerking tussen hemzelf, het repertoire en de uitvoerders nader toelicht.
-
Concert
Peter Benoit
Wie was ‘de man die zijn volk leerde zingen’?
Vlaanderen telt meer dan zestig straten die genoemd zijn naar de Harelbeekse componist, dirigent en propagandist Peter Benoit. Her en der vind je zijn standbeeld, er zijn scholen die zijn naam dragen en kon je vroeger ook een Benoitsigaar opsteken, terwijl je genoot van een lekker Benoitbiertje. Maar wie was eigenlijk ‘de man die zijn volk leerde zingen’?